Снимка: БГНЕС

Днес е толкова кресливо време - първо гласът на писателя е по-тих и второ имаме една голяма подмяна на думите. Това е големият проблем и затова литературата е важна, защото връща вкуса на истинските думи. В момента с думи могат да обявят война, да те убият, да излъжат и др. Писателят, литературата и четящите хора трябва да пречистят думите - да върнат истинската стойност на думите, защото ние винаги сме подценявали думите и книгите, но сега това ни се връща.

Големите войни, които ни предстоят са войни с думите.

Това заяви в интервю за БГНЕС писателят Георги Господинов. "Мисля, че реагиращите хора, писателите, във всички времена са имали позиция. Това е важно, защото писателите създават и сънищата, и мечтите на една нация, на един народ. Това е лепилото, което ни събира като народ, без това ние сме шепа хора под празно небе, както казваше Яворов. Във всяко време книгата е имала смисъла да слепи обществото", добави Господинов, отличен с наградата Писател на годината на Столична библиотека.

Той коментира и какво е усещането да получиш толкова високо признание: "Усещането е, че си заедно с едни хора, които не познаваш, но те са били с теб в домовете си в някакви следобеди, някакви вечери и са искали през книгата да получат утеха или смисъл. Това е най-хубавата награда", категоричен е той.

Проф. Амелия Личева, която наградена с приза "Най-четен поет" на Столична библиотека посочи, че за нея е изключително важно интелектуалецът да има гражданска позиция. По думите й Столична библиотека успява да обедини всички - както писатели, така и читатели в една общност, която духовно да противостои на всичко, на което сме свидетели в обществото. "Надявам се, че авторитетите, колкото и да са размити в днешно време, все пак се поддържат по един или друг начин. Когато си си извоювал със собственото си творчество, със собствената си експертиза име, като например Георги Господинов, хората го чуват и младите го чуват. Важно е да не се отказваме, да продължаваме и да пишем и да говорим по всичко, което е ключово за държавата. Може би политиците в един момент ще чуят", категорична е тя.

Проф. Вили Лилков, който също беше отличен от Столична библиотека с наградата "Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература" подчерта, че писателите и интелектуалците непрекъснато се намесват, когато видят проблем в обществото, но "нашето око и ухо е обърнато повече към лошите новини и лошите събития. По-малко сме настроени да чуваме тези хора - въпрос на нагласа е. Имаме достатъчно автори, достатъчно общественици, които са активни. Трябва да се дават повече възможност на тези хора да говорят, има какво да чуят от тях хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase