Снимка: БГНЕС

Активистите от Just Stop Oil може да започнат да "разсичат" известни произведения на изкуството в опит да "ескалират" протестите си, които имат за цел да подчертаят опасностите от изменението на климата

Членове на групата казаха, че обмислят повреждането на картини през следващите няколко седмици, подобно на стратегията, възприета от суфражетката Мери Ричардсън, която напада картината на Рокеби Венера от Диего Веласкес с нож за месо, след като Емелин Панкхърст, организаторката на групата, е арестувана.

Този акт бе последван от Ан Хънт, която през същата година внася оръжие под дрехите си в Националната портретна галерия и реже картина на Робърт Карлайл.

Говорейки пред Sky News Алекс де Конинг от Just Stop Oil каза, че групата ще "почерпи вдъхновение от минали успешни движения", и призова правителството да прекрати даването на всички нови лицензи за нефт и газ.

"Ще направим всичко, което можем", категоричен бе той.

Запитан дали това включва нарязване на произведения на изкуството, той отговори: "Потенциално може да се стигне до това в един момент в бъдещето, да. Ако за съжаление това е, до което трябва да се стигне, тогава, за съжаление, трябва да се стигне до това. Борим се за живота си, защо да правим по-малко?"

През октомври двама активисти от групата бяха обвинени в престъпни щети, след като доматена супа беше хвърлена върху "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон. Картината, чиято приблизителна стойност е 72,5 милиона британски лири, е покрита със защитно стъкло, така че остана невредима, но имаше леки щети по рамката.

Други протести включват активисти на JSO, които се залепват за рамката на картина на Джон Констабъл и творбата на Ван Гог от 1889 г. "Прасковени дървета в цвят".

В Германия двама демонстранти от друга климатична група хвърлиха картофено пюре по Les Meules от Моне в музея Барберини в Потсдам. Картината, също покрита със стъкло, не е повредена и е изложена отново дни по-късно.

В понеделник Just Stop Oil започна още един продължителен период на директни действия, докато извършваха бавни маршове през Шепърдс Буш и Странд. Отдалечаването от предишната тактика на групата да се залепват за пътищата е предназначено да привлече нови членове с методи, които "не нарушават закона" и които "целят активистите да не бъдат арестувани".

Тази седмица Ян Гууди, на 57 години, от Just Stop Oil, беше осъден на шест месеца затвор за протест, който предизвика огромни задръствания по М25 този месец, като съдията заяви, че Гууди "съзнателно е тръгнал да прекъсва живота на хората, които не правят нищо повече от това да се занимават със законния си бизнес".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase