Снимка: БГНЕС/EPA/Anne Frank Fonds Basel

Ново разследване идентифицира заподозрян, който може да е предал Ане Франк и семейството й на нацистите.

Ане Франк умира в нацистки концентрационен лагер през 1945 г., на 15-годишна възраст, след две години прекарани в укриване. Нейният дневник, публикуван след смъртта й, е най-известният разказ от първа ръка за живота на евреите по време на войната.

Екип, включващ бивш агент на ФБР, каза, че Арнолд ван ден Берг - еврейска фигура в Амстердам, вероятно се е "отказал" от семейство Франк, за да спаси собствените си роднини.

Екипът, съставен от историци и други експерти, прекарва шест години, използвайки съвременни техники за разследване, за да разкрие "студения случай". Това включва използването на компютърни алгоритми за търсене на връзки между много различни хора, нещо, което би отнело на хората хиляди часове.

Ван ден Берг е бил член на еврейския съвет на Амстердам - орган, принуден да прилага нацистката политика в еврейските райони. Той е разпуснат през 1943 г., а членовете му са изпратени в концентрационни лагери.

Но екипът установи, че Ван ден Берг не е изпратен в лагер, а вместо това живее в Амстердам, както обикновено по това време. Още тогава е имало и предположение, че член на Еврейския съвет е предавал информация на нацистите.

"Когато Ван ден Берг губи цялата си поредица от защити, които го освобождават от необходимостта да бъде изпратен в лагерите, той е трябвало да предостави нещо ценно на нацистите, с които е имал контакт, за да бъдат той и съпругата му в безопасност“, обяснява бившият агент на ФБР Винс Панкоке пред CBS.

Екипът казва, че се е борил с разкритието, че друг евреин вероятно е предателят. Но също така открива доказателства, които предполагат, че самият Ото Франк може да е знаел това и го е запазил в тайна.

В досиетата на предишен следовател разследващите са открили копие от анонимна бележка, изпратена до Ото Франк, идентифицираща Арнолд ван ден Берг като негов предател.

Панкоке казва, че антисемитизмът може да е причината писмото никога да не е оповестена публично.

"Може би просто е почувствал, че ако повдигне въпроса отново… това само ще разпали още повече пожарите", казва той. "Но трябва да имаме предвид, че фактът, че Ван ден Берг е евреин, просто означава, че той е поставен в несъстоятелна позиция от нацистите  да направи нещо, за да спаси живота си."

Коментари Напиши коментар

110

356н

преди 3 месеца

А кога някой ще се загрижи за нашия холокост от близо 500 години ?За евреите е рев до небесата.

109

Manc.

преди 3 месеца

До Анонимен15 И какво се е променило в отношението към българите след Брекзит? За 8 години в Англия не видях нито лошо отношение, нито някаква промяна. Промяната е за такива, дето са там от 5-10 и повече години и не могат да сглобят едно просто изречение на английски. За някакво развитие, което да ги измъкне от фермите и складовете да не говорим. Такива не са желани никъде, дори и в родината си.

108

Да де ама

преди 3 месеца

Предателят си е предател? Няма значение причината? Слаба душица!