Снимка: БГНЕС

"Напусна ни завършилият художествена академия в България, световноизвестен художник Михалис Гарудис! Почивай в мир приятелю! Светла и блажена памет".

Новината за кончината на големия художник сподели в социалните мрежи композитора Иван Тенев.

"Приеха го в болница вчера и толкова бързо си отиде. Днес се закрива изложбата му в София. А с неговата кончина се закрива една голяма страница в изкуството", заяви Агент Тенев за кончината на близкия си приятел пред "24 часа".

Гарудис не само че завършва художествената академия в София, но често пътува до страната ни. Последно пристига за изложбата си с живописни творби в галерия "Арте".

Откриването й бе на 5 октомври. "Толкова много му хареса, беше наистина щастлив. После седнахме голяма група приятели да се почерпим, всички - ваксинирани. Когато Гарудис се прибра в Гърция, се оказа, че е заразен с COVID, макар и той да бе ваксиниран. Беше добре, но кашлицата му се засилила, приеха го в болницата вчера. Започнали да отказват органи - бял дроб, бъбрек, сърце. Преди малко съпругата му ми се обади да ми каже, че е починал. Бог да го прости", разказа още Агент Тенев.

Днес се закрива изложбата на художника у нас - в същия ден, в който той си отива от този свят. "Така се закрива една голяма страница в изкуството, защото той бе световен художник", допълни Агент Тенев.

Михалис Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940 година в димотишкото село Булгаркьой, Гърция. При избухването на Гражданската война в страната заедно с други деца бежанци е изпратен в България, където в 1965 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Носител на I награда на изложбата „Приятели на морето“ и „Созопол и морето“. От 1986 година живее и работи в Солун.

 

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 3 месеца

До 53 Ми то Нелчето ако не направи правописна или граматическа грешка, ще е същинско чудо. Всичките й матрялчета са върхът на българския език.

72

яжгт

преди 3 месеца

От ковид или от "ваксината" това е въпросът.А дали въобще има място за съмнение,че е от eксперимент.препарат,за който горкият човек е подписал инф. съгласие за медицинския експеримент,а производителите на отровата са напълно освободени от отговорност. Ковидакси пропагандатароти да бъдат обесени на площада, а преди това оваляни в катран и пера в САЩ-шарлатаните.И без това ни върнаха векове назад и в момента няма медицина а ковидология и суло и пуло-физики информатик го раздават капацитети

71

Анонимен

преди 3 месеца

Лека му пръст. Беше много поетичен и приятен за окото художник.