Снимка: БГНЕС

Днес приключва животът на произведението "Опакованата Триумфална Арка" на Кристо и Жан-Клод, реализирана от Владимир Явашев и неговия екип.

Тази сутрин започна демонтажът на творбата, която беше на показ 16 дни - "Дни на радост и красота", както казваха артистите.

През времето на съществуването си "Опакованата Триумфална арка" привлече милиони посетители - парижани и гости на града. Сбъднатата мечта на Кристо датира от 1962 г. Френската държава разреши реализирането през 2019 г., а след смъртта на автора миналата година, неговият племенник доведе "лудата идея" до край.

За осъществяване на произведението работиха близо 1200 души от различни нации, използвани бяха 25 000 кв.м плат, 3 километра червено въже и 400 тона стомана.

Платът ще бъде изцяло рециклиран и превърнат в пелети. 50% от стоманата е взета "назаем" и ще бъде върната да се използва по предназначение, а другите 50% ще бъде рециклирана.

Както винаги, проектът беше изцяло финансиран от продажбата на рисунки и ранни произведения на Кристо.

Директорът на проекта Владимир Явашев, който е оторизиран от Кристо и за реализиране на Мастабата в Абу Даби, вече гледа напред към следващия проект. Това би било най-голямата перманентна арт творба на открито на Кристо и Жан-Клод.

Коментари Напиши коментар

20

дедо Ташунко

преди 3 месеца

безумна глупост и щуротия са тези пакетирания, харчат се пари за нищо

19

До 23

преди 3 месеца

Опаковай кравата на село и се похвали на съселяните.Ще си много интересен.Пич...ти осъзнаваш ли къде си ти, къде е Кристо?

18

ГенИалния Криско

преди 3 месеца

Смятам да опаковам картината "Мона Лиза на Леонардо ДаВинчи с блажна хартия и да я омотая с екологично чист канап в Лувъра , като така ще привлека огромен борй посетители в един от най-посещаваните музей в цял свят намиращ се в един от най-посещаваните градове на планетата ни - Париж.Търся спонсори .Само за разбирачи на Езкуството, моля . Койту разбира , тука са спира .Потомък на ПЕТО поколение бакали. Развили до съвършенство опаковането на разни неща . Триумфална Арка... ХА. Тя е за АМАТЬОРИ .