Снимка: БГНЕС

Днес приключва животът на произведението "Опакованата Триумфална Арка" на Кристо и Жан-Клод, реализирана от Владимир Явашев и неговия екип.

Тази сутрин започна демонтажът на творбата, която беше на показ 16 дни - "Дни на радост и красота", както казваха артистите.

През времето на съществуването си "Опакованата Триумфална арка" привлече милиони посетители - парижани и гости на града. Сбъднатата мечта на Кристо датира от 1962 г. Френската държава разреши реализирането през 2019 г., а след смъртта на автора миналата година, неговият племенник доведе "лудата идея" до край.

За осъществяване на произведението работиха близо 1200 души от различни нации, използвани бяха 25 000 кв.м плат, 3 километра червено въже и 400 тона стомана.

Платът ще бъде изцяло рециклиран и превърнат в пелети. 50% от стоманата е взета "назаем" и ще бъде върната да се използва по предназначение, а другите 50% ще бъде рециклирана.

Както винаги, проектът беше изцяло финансиран от продажбата на рисунки и ранни произведения на Кристо.

Директорът на проекта Владимир Явашев, който е оторизиран от Кристо и за реализиране на Мастабата в Абу Даби, вече гледа напред към следващия проект. Това би било най-голямата перманентна арт творба на открито на Кристо и Жан-Клод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase