Снимка: БГНЕС

Чешкият милиардер и собственик на bTV Петр Келнер е загинал при хелискиинг, съобщават чешките медии. При този спорт скиорите се изкачват с хеликоптер до високи върхове, до които няма лифтове и се спускат по склоновете. Те са необработени и няма писти. Хелискиингът е измислен в Аляска.

При такова изкачване в Аляска, хеликоптерът се е разбил в глетчер в Аляска, на 50 км източно от Анкаридж. И петимата души на борда са загинали. Хеликоптерът е бил Еърбъс AS350 B3 и се е разбил в глетчера Кник.

Още по темата

Келнер, на 56 г. е загинал заедно с Бенжамин Лароше, също от Чехия, двама от гидовете от Tordrillo Mountain Lodge, където са били отседнали, и пилотът на хеликоптера, пише The New York Times, цитиран от "24 часа".

Има и един оцелял в тежко състояние. Националният борд за безопасност на транспорта започна разследване на причините за катастрофата. Сигналът е бил подаден в 20 ч. в събота – хеликоптерът не се е завърнал от полет и отломки от катастрофата са били видени в глетчера Кник.

Хелискиингът е много опасен екстремен спорт, който привлича търсачите на силни усещания и в който има много малко място за грешки, пише вестникът.

Tordrillo Mountain Lodge предлага на любителите седмични пакети по 15 000 долара на човек, които включват и хеликоптерните чартъри за хелискиинг. Според курорта Келнер е бил чест техен гост и приятел. В 17-годишното им съществуване за пръв път се случвал подобен инцидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase