Снимка: БГНЕС

Театрите по цял свят останаха празни заради пандемията от коронавирус. Пред някои стоеше избор - да пуснат ограничен брой хора, които да стоят през няколко седалки или да затворят напълно. Всички, притеснявайки се за здравето на артистите си, затвориха вратите си.

Ала един театър в Русия има необичайна идея. Той иска да продължи да изпълнява своите представления, дори и пред публика от... един единствен човек.

Театърът в Перм, малко градче край планината Урал, ще бъде домакин на уникалното преживяване - един човек, който си е закупил билет на нормална цена, ще стои сам в залата за над 800 човека и ще се наслаждава на някоя от оперите или балетните спектакли на театъра.

Идеята, която носи името "Един на един", е на Марат Гацалов, главен сценичен режисьор на Пермския театър за опера и балет. По думите му интересното хрумване дошло преди да се разпали епидемията от коронавирус, който принуди светът да се изолира. Но когато властите обявили, че всички масови прояви са отменени заради невидимата напаст, Гацалов осъзнал, че времето за подобно събитие е дошло.

"Казаха ни, че не можем да пускаме много зрители в театъра. Но това не означава, че не може да пуснем само един", казва той пред The Guardian.

Идеята се харесва и на останалите театри из Русия.

"Помислих си, колко често имам възможността да седна в театъра и да гледам представление сам. Осъзнах, че това е едно невероятно преживяване. Наистина е важно за зрителя и хората на сцената", допълва още Гацалов.

В края на март проектът "Един на един" ще започне с опера на Пучини и ще продължи дори и след края на епидемията от коронавирус.

Но как ще бъде избиран единственият зрител?

850 души ще се регистрират за всяко шоу, независимо дали е балет, опера или концерт. Победителят ще стане ясен след лотария и ще бъде поканен да си купи билет на нормална цена от театъра. Никой друг няма да бъде таксуван, въпреки че театърът може да използва тези средства, за да се справи с финансовата криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase