Снимка: Facebook

Най-престижната награда в света на журналистиката - "Пулицър", грабнаха американските издания "Уолтстрийт джърнал" и "Ню Йорк Таймс".

Още по темата
Те са отличени заради свои разследвания свързани с президента Доналд Тръмп.
"Уолстрийт Джърнал" получава признанието за материал, който разкрива плащания, които американският президент е правил по време на предизборната си кампания, за да прикрива свои сексуални авантюри. "Ню Йорк Таймс" пък е награден за разследване на данъчните декларации на семейството на Тръмп.

В най-желаната категория - "Работа в името на обществото" - триумфура вестник "Сън Сентинел". Той получава признанието за отразяването на масовото убийство на деца от училището в град Паркланд. Комисията приветства начина, по който вестникът е направил обществено достояние отражението на трагедията върху града, допринесло за дебата за контрол на оръжията в САЩ. Това е и единствената категория, в която победителят освен парична награда, получава и златен медал.

В категория "Разследваща журналистика" наградата "Пулицър" взе вестник "Лос Анджелис Таймс". Медията е отличена за разследване, което разкрива, че известен гинеколог от Университета на Южна Калифорния е насилвал сексуално десетки млади пациентки.

Информационните агенции "Асошиейтед прес" и "Ройтерс" пък си поделиха приза за международна журналистика. АП получава наградата, заради репортажи, които показаха изключителни жестокости във войната в Йемен, а "Ройтерс" - заради материалите за насилието срещу мюсюлманското малцинство рохинги в Мианмар.

"Ройтерс" получи и наградата за журналистическа фотография. Отличието е за 11 фотографии, показващи премеждията на мигрантите по пътя от Латинска Америка до САЩ.

Наградата "Пулицър" се връчва от 1917 година и е най-престижното отличие за журналистика в света. Победителите се определят от комисия от 18 души - бивши носители на "Пулицър", известни и уважавани журналисти, професори и преподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase