Снимка: SOUTH WEST NEWS SERVICE

През 2002 г. мистериозна картина се появява на стената на магазин. "Момиче с балон" за кратко време се превръща в една от най-известната творба на още по-мистериозния си автор – Банкси.

Още по темата

16 години по-късно, чукчето на аукционера на Sothebys удря. Творбата е продадена за 1 милион паунда. И в тази секунда, платното минава през рамката, в която е скрит шредер, чиито остриета правят от творбата – ненужни лентички.

Така "Момиче с балон" влезе в историята, но под ново име - "любов в кошчето". Цената на картината рязко скочи. Целият свят говореше за нея. Но според някои експерти, действията на Банкси са престъпление, за което той трябва да бъде наказан.

По думите на Саломе Верел, адвокат и преподавател по право, артистът е нарушил закона, като е унищожил творба, която вече не е била негово притежание, а собственост на друг човек.

Той е натиснал копчето осъзнавайки, че поврежда чужда картина и това би трябвало да прати полицията директно на прага му. Но... на чий праг?

Самоличността на Банкси все още е мистерия за всички и дори властите да решат да предприемат действия срещу него, то доста ще трябва да се постараят да го намерят.

"Любов в кошчето" е първата творба, създадена по време на търг, а жената, която дава 1 милион за нея е доволна от резултата. Но Варел пита, какво щеше да стане, ако купувачът в крайна сметка не искаше нарязаното платно?

Но Банкси е Банкси. Творбите му почти винаги нарушават закона в името на изкуството и "Момичето с балон" не остава по-назад. Едва ли на някой друг художник, чиято самоличност е ясна, всичко това щеше да му се размине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase