Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 05.09.2018

Проектът "Аз съм българка": Красота в народна носия

Великият руски романист Лев Толстой казва, че българите са снажни и красиви. Какво да кажем за красотата на българките, които от стотици години са повод за поетична възхвала и радост за мъжките очи? Българските жени са с необикновена хубост – това пише през 1798 г. французинът Франсоа Поквил.

Как естетиката и окото на съвременния млад фотограф успяват да запечатат красивите черти на българката в комбинация с цветна носия и историческа забележителност?

Фотографът Радослав Първанов е автор на проекта "Аз съм българка". Той обикаля страната и заснема млади момичета от различни региони в носии на фона на исторически забележителности.

"Идеята ми хрумна след едно събитие на Шипка. Исках да уловя красотата на българката. Исках да съставя карта на България, съставена от образи на красиви жени с носии. Красотата трябва да се показва. Изминал съм над 12 хиляди километра из България. Българките са горди, когато трябва да облекат носията", сподели той в "България сутрин".

Представителната изложба на Национален проект "Аз съм българка" е включена в програмата на националните чествания на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

"Изложбата ще бъде открита на 21 септември във Велико Търново от 17:30 ч. в изложбени зали "Рафаел Михайлов". Всички събития в програмата са под патронажа на министър-председателя. Там ще покажем и филма, който съм създал. През 2018 г. снимам нови над 25 момичета в над 32 нови места", поясни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

14

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 10 месеца

До Анонимен

Много ме дразни такъв насилствен патриотизъм...
................................................................................
Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.

13

до будист

преди 10 месеца

Вярно е !Остават ми около 50 държави!
Закачай се с някой друг!

12

Анонимен

преди 10 месеца

Аз пък съм обиколил света и по-красиви жени от българките за мен няма!И по-добри също!
Не е важно , че няма българка Мис Свят!
Действителността е друга!:)