Архив: Булфото

Стефан Данаилов, най-популярният и обичан актьор в България - с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, празнува своя 75-и рожден ден тази вечер в Народния театър "Иван Вазов". Празничната програма е изненада и за самия юбиляр, съобщават организаторите.

Очаква се да присъстват много от екранните и сценични партньори на актьора, както и студенти от всички випуски на проф. Данаилов в НАТФИЗ. Режисьор е племенницата му Росица Обрешкова, а сценограф - Елена Иванова.

От 19.30 ч. официално ще бъде представена автобиографичната книга на Стефан Данаилов, написана в съавторство с журналиста и продуцента Георги Тошев, на базата на много интервюта, спомени и снимки - от детството до днешни дни.

В "Романът на моя живот" има всичко - и смешни случки от детски пакости, и любовни истории, и разкази от снимачните площадки, и неизвестни досега подробности за политическите битки на Стефан Данаилов, отбелязват издателите от "Книгомания".

На 27 години той става най-известният човек в България покрай сериала "На всеки километър", така че в книгата става дума и за тежестта на славата. Специално място е отделено на партньорките му в киното, сред които са Катя Паскалева, Невена Коканова, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Боряна Пунчева, Аня Пенчева и много други. Макар да е дискретен в подробностите и да поставя съпругата си на първо място, Ламбо дава да се разбере, че с някои от тях отношенията са надхвърлили колегиалното партньорство. Той не спестява и болезнените си преживявания - заради публичното навлизане в личния му живот и заради загубата на близки хора, посочват издателите.

Честването на юбилея започна с изложбата "Непознатите портрети на Стефан Данаилов" в градинката пред Народния театър. Фотоси на 32 пана припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като "Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Морето", "Понеделник сутрин", "Князът", "Черните ангели", "Топло", "Иван Кондарев", "Юлия Вревска", "Търновската царица", "Дами канят", сериалите "На всеки километър", "Фамилията".

Снимките в изложбата са селекция на Георги Тошев. Някои от тях са от илюстративния материал към автобиографичната книга "Романът на моя живот". Голяма част от снимките са кадри от филми и се публикуват за първи път - предоставени са от личния архив на актьора и от Българската национална филмотека, добавя БТА.

През целия декември в "Одеон" има безплатни прожекции на "10-те златни филма на Стефан Данаилов". Заглавията в ретроспективата са избрани от самия актьор. Сред тях са първите му участия в "Следите остават" и "Инспекторът и нощта", ще бъдат излъчени и хитове като "Дами канят" и пълната версия на екранизацията на "Иван Кондарев".

Организатори на честването са Столичната община, Народният театър, Българската национална филмотека и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase