Снимка: БТА

Екшън актьорът и майстор на бойните изкуства Джаки Чан, който е родом от Хонконг, получи почетна награда "Оскар" за изключителния си принос към киното, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Тя му бе връчена на годишната церемония за Наградите на губернатора в Лос Анджелис.

Освен Чан, с почетни "Оскар"-и са удостоени документалистът Фредерик Уайзман, филмовата монтажистка Ан Коутс и кастинг режисьорът Лин Столмастър.

Президентката на Американската академия за кинематографично изкуство и наука Шерил Бун Айзъкс заяви, че тазгодишните лауреати на наградата са вдъхнали на следващото поколение кинодейци любов към киното.

Академията огласи лауреатите на наградата през септември, отбелязвайки, че те са легенди и истински пионери в професиите си, пише БТА.

62-годишният Джаки Чан увери, че като екшън звезда никога не е очаквал да получи "Оскар", макар че от десетилетия се снима в киното.

Сред по-известните филми с неговото участие са "Пияният майстор", "Сблъсък в Бронкс", "Доспехите на Бога", "Час пик", "Шанхайски рицари", "Около света за 80 дни". Наскоро той зае второто място след Дуейн "Скалата" Джонсън в годишната класация на сп. "Форбс" за най-високоплатени актьори в света.

Ан Коутс е печелила най-престижното отличие в света на киното за монтажа на лентата "Лорънс Арабски". Британската монтажистка е работила с известни режисьори като Сидни Лъмет и Ричард Атънбъро.

Лин Столмастър работи в киното от 50-те години на миналия век и е бил кастинг режисьор на продукции като "Абсолвентът", "Цигулар на покрива", "Харолд и Мод", "Тутси". Сред знаменитостите, които го приветстваха на церемоннията, бяха Джеф Бриджис и Уорън Бийти.

Фредерик Уайзман режисира документални филми от 1967 г. Сред предишните носители на почетни "Оскар"-и са Фред Астер, Лорънс Оливие, София Лорен, Робърт Редфорд, Кърк Дъглас, Питър О'Тул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase