Снимка: StockSnap/Pixabay

Дали живеем в къща или апартамент, мястото ни винаги ни се струва малко. Когато обзавеждаме по-малка стая или пък кухня, това не означава, че трябва да се насочите към малки мебели.

Оптимизирането и използването практично на всяко пространство изисква умения, но винаги е добре да се допитате и до специалисти. Те ще ви насочат към мебели, които ще ви спестят пространство, ще стоят по-добре и ще бъдат функционални.

Кухнята

При обзавеждането на кухня интериорните дизайнери препоръчват да заложите на мебели по поръчка. Това е най-добрият начин да се използва всяко място ефективно. Още повече, че помещенията почти винаги имат някаква нестандартност. Разбира се, може да заложите и на закупуване на отделни модули. В кухнята шкафовете и чекмеджетата си остават с най-голяма тежест, затова внимавайте при избора на дълбочина, практичност и не на последно място - лесен достъп до посуда и уреди, които ще държите в тях.

При оптимизирането на място добър вариант е да мислите вертикално, независимо дали става въпрос за рафтове или шкафове. Със сигурност ще спестите място.

Не подценявайте и избора на цвят на мебелите - светлите винаги създават усещане за повече пространство и уют, особено при комбинация с открити пространства и стъклени витрини.

Спалнята

В една стая, където основно спим и си почиваме, основните акценти са спалнята и гардероба. Именно с тези мебели може да спестим и най-много място. Спрете се на гардероб по поръчка, който да бъде до тавана. Макар това да изисквва определени усилия да използвате най-горната му част, бързо ще разберете, че е по-добре тя да бъде изплозвана, отколкото да имате излишен "въздух". А и със сигурност тази кухина трябва да бъде почиствана далеч по-често от наслояващ се прах.

Спалнята пък може да бъде с пространство под нея, което да бъде използвано пълноценно за място за завивките. Но тук предназначението може да бъде по ваше усмотрение и да го използвате дори за съхранение на документи или сервизи.

Дневната

Обзавеждането на дневната винаги е било най-важно, това е "лицето" на нашия дом, но и разкрива най-много за нас. Именно тук се допускат и най-много грешки в желанието да извадим на показ повече неща. Така лесно се постига ефектът на претрупване. Ако не разполагате с голяма квадратура, ъгловите дивани са едно чудесно решение за обособяване на кът. Ако се спрете на модели с вградени ракли, това ще ви даде още ценно място за съхранение.

Модулните секции ще ви дадат чудесна възможност за акценти, а и лесно ще можете да ги размествате, когато решите да промените визията на помещението.

Чудесен начин за по-разчупен дизайн, който ще ви даде и практичност, е използването на част от стената с интересни рафтове, като съветът тук отново е да се мисли вертикално - ще имате повече място за използване.

Кутии за съхранение

Кутиите за съхранение са чудесен начин да пестите място и да намалите хаоса във всяко помещение. Те са удобен начин да организирате дори мястото си в гардероба. Голямото разнообразие ги превръща в средство да създадете акцент и в дневната, а в същото време в тях да съхранявате различни предмети. Те са подходящи и за рафтове в банята, така можете да подредите своята козметика или препратаи за почистване.

В "Мебели Виденов" можете да откриете различни варианти на спални, гардероби, шкафове и скринове за всяко помещение. С тях може да спестите място, да съхраните повече вещи и да създадете по-голям ред вкъщи.

Най-важната препоръка, когато оптимизираме пространство обаче си остава да се разделим с ненужните вещи. Във всеки дом има такива и трябва да отхвърлим категрично мисълта, че "някой ден ще ни потрябва". Ако не използвате дадена вещ от дълго време, едва ли ще я използвате и в бъдеще. Нека останат наистина само тези, които са свързани с даден смислен сантимент.