Снимка: БГНЕС/EPA

Китайските геронтолози Владимир Хавинсон и Светлана Трофимова посочиха четири китайски тайни на дълголетието, които се спазват от жителите на окръг Бам, където броят на дълголетниците е пет пъти по-висок от средната международна норма.

Според лекарите и учените, които са изследвали местния феномен, са забелязали, че всички дълголетници имат средно телосложение - сред тях няма нито дебели, нито слаби. "Хората в този окръг не са се подлагали на никакви диети, но важното е, че са работили всеки ден на полето", обяснява Хавинсън.

Като втора тайна на дълголетието лекарите посочват студа. Специалистите отбелязват, че температурата в домовете на местните жители е 17-18 градуса по Целзий. Сред полезните навици, които помагат за удължаване на живота, експертите включиха и внимателното дъвчене на храната.

"От значение е не само храната, но и начинът, по който я приемате", подчерта лекарят.

Друг навик на жителите на окръг Бама, който учените свързват с високата продължителност на живота, е консумацията на качествен зелен чай.

"Зеленият чай съдържа голям брой биоактивни вещества, които са от съществено значение за поддържане на тялото ни здраво", казва Трофимова.

Лекарите допълниха, че подходящият зелен чай, ако се консумира редовно, помага за понижаване на нивата на холестерола, нормализира въглехидратната обмяна и намалява риска от ранна смърт.

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 месеца

Вуна до съвършенство ги владей чайните церемоний. 100 години не ни мърдат.

31

Вълчев

преди 2 месеца

Вижте типично китайските имена на учените. Мозъци такива.

30

Анонимен

преди 2 месеца

Даже знам къде искам да отида.