Снимка: Pixabay/ Engin_Akyurt

Знаем, че повечето подправки правят ястията много вкусни, но и са полезни. За съжаление, някои вкусни сосове пък имат лоша слава. Например, кетчупът и майонезата. Може да са по-мазни и калорични, но всъщност и те си имат своите ползи. Ето как ни помагат любимите подправки и сосове, според "The Sun".

Майонезата зарежда с витамин D
 
Често е определяна като нездравословна, заради високото съдържание на мазнини. Но се прави от храни, пълни с полезни съставки. Майонезата традиционно се прави от растително олио и яйца, отеблязва нутриционистът Сайн Сванфелдт. Олиото съдържа ненаситени здравословни мазнини, а яйцата - протеин и витамин D. Майонезата съдържа и много витамин Е. Естествено, яжте майонезата в умерено количество, тъй като е калорична.
 
 
 
Любим сос за пица, картофки, сандвичи и т.н. на много хора. Установено е, че той повишава мъжката плодовитост. В доматения кетчуп се съдържа антиоксиданта ликопен, който може да повиши количеството на спермата с до 70%. Ако ядете този доматен сос 2 или повече пъти на седмица, това понижава риска от развитие на рак на простатата при мъжете с 20%, показва американско проучване. В кетчупът обаче има големи количества добавена захар, така че намерете такъв вид без добавена захар или го яжте умерено.
 
За останалите четете в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase