Снимка: iStockphoto

Сабленият трион представлява електрически инструмент с прав нож и спусък за включване. Може да се използва за рязане на всякакви материали при различни дейности – от демонтиране на тръби или дограма при ремонт до рязане на дърва за камината. Ето какво е добре да знаете за него, за да го използвате правилно у дома.

Устройство на сабления трион

Сабленият трион има сравнително голям корпус, в който е поместен двигателят. Той осигурява постъпателното движение на триона. В единия край на уреда има дръжка и спусък за включване. В другия се монтира ножът. В средата има допълнителна ръкохватка, която помага мощната машина да се придържа стабилно и да се управлява по-лесно. Пред ножа има част, наречена обувка, която се опира в материала и помага при разрязването му.

Ножът (трионът) се сменя лесно, а в търговската мрежа се предлагат различни видове за различни цели – за твърди метали, за дърво, за разрушаване, за демонтиране на прозорци, за пенопласт и други. Ножовете могат да се монтират с режещата част нагоре или надолу, което позволява машината да се използва по най-удобния за конкретните нужди начин.

В сабления трион нищо не е автоматизирано, така че контролът върху работата му е изцяло във Ваши ръце. Спусъкът е чувствителен спрямо силата на натиска и колкото по-силно го натискате, толкова по-бързо започва да се движи острието. Може също така да използвате водач (ограничител), който да Ви помогне да направите по-прецизен разрез.

Как да използвате саблен трион

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете подходящ за целите Ви нож. Няма да Ви е трудно, тъй като повечето производители на ножове обозначават за какво е предназначен съответният вид. Ако имате нужда от чисто срязване, изберете нож с по-висок TPI. Важна е също така дължината на острието – то трябва да е с поне 5 см по-дълго от материала, който ще режете, но не прекалено дълго, тъй като би затруднило работата Ви.

Докато монтирате ножа, задължително изключете машината от електрическата мрежа – не забравяйте, че сабленият трион е мощен и опасен. След това регулирайте обувката, като имате предвид, че е за предпочитане материалът да попада върху по-новите зъбци на триона.

От съображения за безопасност не носете широки дрехи и ръкавици, докато използвате саблен трион. Дръжте триона здраво с две ръце, като сложите доминиращата си ръка на спусъка, а другата – на ръкохватката в средата. Погрижете се материалът, който ще режете, да е здраво фиксиран, за да могат ръцете Ви да останат свободни. Когато свършите с рязането, изчакайте ножът да спре да се движи, преди да оставите машината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase