Снимка: Istock

Всички знаем старата максима, че два пъти не може да се направи първо впечатление. Това важи с пълна сила, особено когато говорим за работната среда. Стресът, притеснението, обстановката, страхът от говоренето пред публика, всичко това може да ни попречи да се изявим пълноценно по време на работен ангажимент. Този проблем се задълбочава още повече, ако се явяваме на интервю за работа и тепърва трябва да убедим нашия събеседник колко ценни сме за корпорацията, която той представлява. Има ли малки хитринки, с чиято помощ можем да се представим по-успешно на интервю за работа? Разбира се. Ето и кои са някои от тях:

Представете се

Тук е мястото за споделяне на лична информация – вашето име, откъде сте, кратка информация за предишния ви опит. След това можете да продължите като кажете къде сте учили. Фокусирайте се върху ваши предишни постижения в службата, или пък споделете за обучения и семинари, които са свързани с желаната от вас позиция към момента. Ако вече имате опит в конкретната сфера, можете да го добавите. В зависимост от развоя на разговора, можете да споменете и кои са хобитата и интересите ви. Опитайте се да сте спокойни, когато говорите и нека голямата усмивка и изправената стойка са първите неща, които интервюиращият забележи у вас.

Облечете се подходящо

Външният вид играе изключително важна роля, особено когато се представяте пред човек, когото не познавате. Дрехите са начин да кажете на човека отсреща кои сте. Различните компании имат различен етикет за облекло, ето защо, интересувайте се предварително кое е приемливо за тази, която сте избрали. Въпреки това, опитайте се все пак да бъдете себе си, комуникирайки чрез облеклото. За предпочитане е да не носите прекалено обемни бижута и цветни принтове, които могат да разсеят интервюиращия. Така ще сте сигурни, че той ще обърне внимание на това, за което разговаряте. Чувствайте се удобно в дрехите, които сте избрали. Това ще ви донесе увереност и спокойствие по време на интервюто.

Премислете това, което ще кажете

След като сте подготвили външния си вид, планирайте предварително какви ще са първите неща, които ще кажете. Започнете да говорите с увереност, тъй като това е едно от най-важните условия за доброто ви представяне. Ясно и отчетливо кажете името си. Нека човекът, който ви интервюира не се напряга, за да ви чуе. Дори леко по-висок тон не е проблем. Напротив – така ще покажете, че сте уверени и че се вълнувате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

18

Тошето

преди 2 месеца

Работодателите са тези, които трябва да се представят добре. Ние продаваме времето си. Аман от експлоататори

17

Държавна служба

преди 2 месеца

- Какво ви накара да кандидатствате в нашето учереждение?- Тате, стига с тези глупости, де!

16

анонимен

преди 2 месеца

..като започнем разговора с прилична сумичка, която да отвори приказката