Снимка: Istockphoto

 Докато очакваме листата напълно да паднат, а температурите да станат още по-ниски, трябва да се подготвим подобаващо за есента. Сезонът се характеризира с множество настинки и грипове, а сега, когато маските не са задължителни, е доста по-лесно да се разболеем. Затова е нужно да подобрим имунната си система, подхранвайки я с правилните храни и напитки.

 
На всеки е ясно, че здравословната диета, изпълнена със сезонни плодове и зеленчуци, както и питателни храни, е от изключителна важност както за фигурата, така и за имунитета. Има храни, които засилват защитата ни срещу вируси, включително джинджифил, чесън, сладък картоф, тиква и много други. Заедно с тях обаче трябва да обърнем внимание и на напитките, които слагаме на масата и пием по време на работа.
 
Точно така, говорим за топлите чайове, които ни осигуряват така желания уют, дори и в най-студените моменти. Лесни, бързи и вкусни, тези напитки са задължителни за есента и зимата, като дори понякога заменят и кафето сутрин. Гарнирани с мед или друг подсладител, чайовете не само могат да ни събудят подобаващо, но също така да засилят работата на имунната система.
 
Пет чая за подобряване на имунитета

Зелен чай

Мекият горчиво-сладък чай е богат източник на катехини. Това са полифеноли, които имат цялостна полза за здравето и са забележителни антиоксиданти. Епигалокатехин галат е един от най-разпространените и най-известни катехини в зеления чай. Той също така предлага предимства за имунната ви система чрез увеличаване на регулаторните Т-клетки в тялото. Това осигурява баланс в имунитета и предпазва организма ви от болести и настинки.
 
Освен това проучване установява, че епигалокатехин галатът може да повлияе на имунната функция. Той пречи на Т-клетките да създават противовъзпалителни протеини, известни като цитокини, което предполага, че растителните съединения в зеления чай могат да помогнат за регулирането на имунната система.
Прочутите рецепти с билки на баба Ванга за здрава имунна система
Няма хитрец, надхитрил съдбата си: Най-мъдрите мисли на Ванга

Чай от куркума

Оказва се, че куркумата може да придава на кърито жълтия цвят, но също така може да бъде и благодат за имунната ви система, когато е част от чай. Изследванията показват, че подправката може да намали възпалението и че съдържа високи нива на антиоксиданти, които поддържат цялостната имунна функция.
 
Основното активно съединение в куркумата е куркуминът. Според учените, той ефективно пречиства различни свободни радикали, контролира ензимите, които ги неутрализират и помага за предотвратяването им. Като се има предвид ролята, която радикалите може да изиграят при много заболявания, антиоксидантите в куркумата могат да превърнат подправката в удобна добавка към вашата диета за имунно здраве.
 
Останалите от топ 5 на чайовете, с които да засилим имунната си система - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase