Снимка: Pexels/Shiny Diamond

Някои популярни тенденции, свързани със здравословното хранене и здравословния живот изобщо, могат да навредят на зъбите и да причинят зъбобол. За това алармира зъболекарят Калед Касим пред "The Sun". Вижте с кои неща да внимавате.

Вода с лимон
 
Всички сме чували за ползите от пиенето на топла вода с лимон рано сутрин. Тази тенденция е много популярна в социалните мрежи. Наистина водата с лимон е полезна - може да помогне за отслабване, за помпане на имунитета, за повече енергия и т.н. Тази напитка ви хидратира и е чудесен източник на витамин С. Но, ако пиете прекалено много вода с лимон, и прекалено често, това може да навреди на зъбите. Лимоновият сок е много киселинен и може да разяде емайла. Това прави зъбите податливи на развитие на пародонтит след време, както и кариеси. Ако всеки ден пиете вода с лимон, поне го правете със сламка, за да защитите зъбите. Ако пък имате афти в устата, лимоновият сок може да доведе до допълнително дразнене и възпаление, заради киселинността.

Ябълков оцет
 
Много инфлуенсъри в социалните мрежи често говорят и пишат за ползите от приемането на ябълков оцет. Смята се, че той детоксикира и помага да свалите килограми. Но той също е силно киселинен. Ако пиете прекалено много ябълков оцет, това може да увреди зъбите, а и да повлияе зле на стомаха и гърлото ви. Подобно на водата с лимон, този оцет може да разяде емайла. Без този защитен слой, зъбите стават и податливи на опетняване.
 
Останалите вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase