Месото е продукт, който присъства на трапезата на много домакинства. Когато купувате месо за цялото семейство, вероятно количеството е по-голямо, отколкото можете да изядете на едно хранене. Прясното месо се разваля бързо, което налага замразяването му за следващо готвене.

Замразяването на месо обаче не е толкова просто, колкото изглежда. Има някои неща, с които трябва да се съобразите, за да запазите вкусовите и хранителните му качества, а и да улесните готвенето.

Ето някои хитри трикове за правилно замразяване на месо, които ще ви спестят време и ще запазят вкуса и текстурата на любимите ви меса.

Намалете ледените кристали чрез бързо замразяване на месото

Може би ви се струва, че замразяването на месото го предпазва от разваляне, но и при него може да възникне този риск. Най-добрият да замразите месото е като го направите много бързо преди да се е стоплило навън и да е отделило вода и сокове. Ако не замразите месото по най-бързия начин, това ще създаде условия за ледени кристалчета, които развалят текстурата на месото, особено след размразяване. Още един трик е да го подсушите щателно преди да сложите във фризера. Подсушаването е задължително и след размразяване.

Проверете температурата на фризера

Не всеки фризер и всяка камера работят еднакво. Температурата на замразяване е важна, защото от нея зависи дали продуктът ще остане годен за консумация. Във фризера съхраняваме храни, които имат различна трайност. Месото може да се съхранява замразено между 6 и 12 месеца, но само при условие, че температурата е подходяща. Фризерът или камерата задължително трябва да поддържат температура от -20 градуса, за да е месото ви годно за употреба.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase