Снимка: IStockphoto

 Милиумите - множество малки и досадни бели подутини - се появяват от нищото. Те са дребни, дори почти неоткриваеми, но все пак ви изкушават да ги стиснете, защото не са част от гладката кожа, която искате да имате. Но, когато ги стиснеш, нищо не се случва. Това е напълно необясним провал, така че е естествено да се зачудите къде бъркате и как да се справите с проблема. 


Истината е, че милиумите са кисти, съставени от кератин. Дерматологът д-р Шари Марчбейн обяснява, че кератинът е протеин в най-външния слой на кожата, наречен рогов слой, който формира косата, ноктите и кожата. 

Според дерматолога Джефри Фромовиц, пъпките са два вида - възпалителни папули (пустули, възли, кисти) и невъзпалителни лезии (отворени и затворени комедони, като черни и бели точки). Докато милиумите наистина изглеждат като бели точки, това е мястото, където повечето сравнения между двете спират. 

"Милиумът е мястото, където кожата расте напълно над пората и остатъците от кожата са уловени под повърхността. Така че, макар да изглежда като бяла точка, той е труден за отстраняване и често изисква инструмент, за да се отвори повърхността на кожата и да изскочи твърдата бяла сърцевина", казва Фромовиц пред Allure. 

За разлика от акнето, милиумите могат да се развият без причина и не могат да бъдат премахнати по начина, по който се справяме с досадните пъпки. 

Кой е предразположен към милиуми?

Според д-р Марчбейн, малките бели подутини могат да се появят при почти всеки, независимо от възрастта или типа кожа, но са по-разпространени при хора с хронично увреждане от слънцето. Често се срещат по лицето, особено на носа, бузите и около очите и могат да се видят при всички възрастови групи - от бебета да възрастни. 

Дерматологът д-р Седжал Шах добавя, че милиумите може да са свързани с генетични синдроми, като синдром на Ромбо, синдром на базално-клетъчен невус и синдром на Гарднър.
 
Още съвети как да се справим с досадните милиуми - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase