Снимка: Istock

Правилното съхранение на храната е много важно, защото по този начин се подпомага запазването на хранителните качества и свежест на продуктите. Погрешното съхранение води до бързо разваляне на храната, скапването на продуктите и преждевременното им изхвърляне.

Доматите са чудесен плод, който сме свикнали да възприемаме като зеленчук. Без значение как ще го определяме, той има своята трайност. Ако съхранявате доматите неправилно, те стават сипкави, губят сочността си, вкусът им се изменя.

За да запазите доматите възможно най-дълго сочни, сладки и хрупкави, трябва да знаете как да ги съхранявате, след като ги купите.

Как правилно да съхранявате пресни домати?

Ако доматите не са достатъчно узрели, когато сте ги купили от магазина или пазара, те ще се нуждаят от няколко дни да дозреят. Можете да ги съхранявате на плота в кухнята на добре осветено място, но не под директна слънчева светлина. Важно е доматите да не се допират един до друг, защото това ускорява процесите на гниене. След като доматите узреят могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.

Можете ли да съхранявате доматите в хладилника?

Краткият отговор е да, но е важно да прецените степента на зрялост на домата. Ако доматите ви са недостатъчно узрели трябва да знаете, че охлаждането в хладилник прекъсва процесите на зреене. Така че доматите ви ще останат свежи за по-дълго, но няма да дозреят, а ще останат по-зелени. Това ще възпрепятства разгръщането на вкусовите им качества. Ако сте купили добре узрели домати, спокойно можете да ги сложите директно в хладилника.

Презрелите домати задължително се съхраняват веднага в хладилник. Това ще забави тяхното разваляне. Можете да ги използвате за супи, сосове, къри, печени ястия.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase