Снимка: БГНЕС

Злоупотребата с алкохол, сладки напитки и кафе може да доведе до когнитивно увреждане на мозъка. Това заключават диетолози след мащабно изследване на големи групи американци, съобщава порталът Eat This, Not That!.

"Големите количества алкохол бързо убиват мозъчни неврони, така че редовното пиене може сериозно да го увреди", предупреждават експерти.

Изключително важно е да не злоупотребявате с кафето. В малки количества кофеинът има положителен ефект върху когнитивните функции, но прекомерната му консумация води до диаметрално противоположен ефект, а повече от шест чаши от тази напитка на ден могат да причинят свиване на мозъка и развитие на деменция.

Напитките с високо съдържание на захар също могат да имат отрицателно въздействие върху мозъчната функция, предава БГНЕС.

Вече е известно, че захарта може да има пагубен ефект върху мозъчната функция, а напитките с високо съдържание разрушават мозъка, което води до намаляване на префронталната кора с течение на времето. Ако човек изпива по една или две чаши сладки напитки дневно, мозъкът му е с 5,8 години по-стар, а ако повече от две чаши - с 11 години.

Деменцията е придобито заболяване, което се характеризира с трайно намаляване на познавателната активност със загуба на придобити по-рано знания и практически умения. Най-често това състояние се проявява в напреднала възраст. Около десет милиона нови случая на деменция се регистрират годишно в световен мащаб.

Коментари Напиши коментар

17

Правете друсан кебап

преди 6 месеца

с партньорките си бе! Иначе мераклии съседи ще ги ашладисат.

16

Анонимен

преди 6 месеца

Ако всеки ден се празниш в 10 жени след 30 год секс ще умреш. Тива също е вредно. Ако всеки ден пиеш 10 ракии, 10 кафета и 10 лъжици захар след 10-20 год ще умреш. Ако 10 години слушаш метъл и си местиш главата надолу-нагоре. След 10 год ще ти се завие свят и ще умреш, защото мозъка ще е станал на каша като в миксер. Ако 10 год четеш простотиите ми след 10 год ще затъпееш като мен и ще умреш докато чакаш този смешен сайт да зареди

15

Илюминат-заговорник

преди 6 месеца

Разкрива се поредната конспирация с/у най-красивите и най-умните , сега разбирам защо даже в едно по-голямо село има повече от 10 кафемашини по улиците... Хората на опашки за кафенца и после - кеф ти пачки през балкона, кеф ти талончета за търкане.