Снимка: Istockphoto

 Бъдни вечер е онова време от годината, в което всички от семейството се събират около масата. А самата вечеря е истински ритуал, като на много места у нас се прави на пода, както едно време са яли нашите предшественици. Основното правило, което се спазва, е ястията да бъдат постни и нечетни, например 7, 9, 11...


Където има печка или камина, домакините отсичат дърво, наречено бъдник. То се пали от най-възрастния и трябва да е дебело, за да гори цяла нощ, чак до сутринта. После се взима от пепелта и се разпръсва из двора, с което се гонят злите сили.

Ошав, жито, печена тиква, орехи, сарми без месо, чушки с боб, са основните неща, които трябва да присъстват на масата. Но преди да ги приготвите, трябва да се заемете със содената питка, без която не може. Тя не бива да се прави с яйце, като много домакини винаги се притесняват дали ще бъде мека и пухкава, но и за това си има тънкости.

Ако търсите лесна рецепта за хляба за Бъдни вечер, който да омесите у дома, ви предлагаме нашата, която е много лесна за изпълнение.

Ето и необходимите продукти:
- 1 кг брашно;
- 100 мл. олио;
- 400 мл. вода;
- по щипка сол и захар; 

- лъжица оцет; 
- 1 ч. л. сода за хляб; 
 
Как се приготвя содената питка за трапезата на Бъдни вечер - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase