Снимка: Istock

Всеки има своите навици на харчене, които се основават на определени вярвания. Понякога ни се случва да направим прибързан разход за удоволствие и го разбираме по отрицателните цифри в бюджета ни. Какво толкова? Биха си казали някои. Е, това е само едно от погрешните вярвания за парите, които ни правят по-бедни. Вижте още няколко.

„Имам право да се отнасям добре със себе си.“

Думи, с които често се утешаваме след труден период. Тогава ни се иска да се възнаградим за стреса, през който сме преминали. Но такива харчове можем да си позволим, само ако разполагаме с достатъчно пари и не ползваме кредитната си карта. Разбира се, че трябва да си доставяме удоволствия, но е важно да пресмятате така разходите си, че да не се окажем отново в трудна ситуация и то финансова.

„Човек един път прави сватба, така че тегленето на банков кредит е възможно.“

Много хора, които планират пищна сватба, не си правят добре сметката. Очакват да получат много пари от роднини и приятели, с които да върнат голяма част от банковия кредит. Погрешно вярване, което може да доведе до проблеми с партньора в даден момент, когато осъзнаете, че е можело да си организирате по-малка, семпла, но красива сватба, без да затъвате в големи дългове. Не бива и да се сравняваме с това кой каква сватба е имал, нали?

„Живея само веднъж, така че ще харча парите си тук и сега.“

Погрешно вярване. Разбира се, че е важно да живеем живота си пълноценно. Да си доставяме удоволствия, да имаме нови придобивки. Но замислете се колко подвеждащо е това вярване. Ако харчите парите си предимно за скъпа храна, напитки, ресторанти, постоянно си купувате дрехи, а не пътувате на красиви места, не надграждате уменията си с курсове, книги, това харчене дали прави живота ви пълноценен? В същото време не успявате да заделяте никакви средства и живеете от заплата до заплата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase