Снимка: iStock

Ако трябваше да съставим списък с най-добрите съставки за грижа за кожата, ретинолът щеше да е в челната тройка.

Ретинолът е производно на витамин А, което се намира в много формули за грижа за кожата, вариращи от овлажнители до маски. Причината е, че той е мощна съставка, използвана от хора от всички възрасти, защото помага при проблеми като стареене и акне. Ако попитате човек, който се интересува от козметика и грижа за кожата, най-вероятно ретинолът ще присъства в неговата рутина.

Въпреки това прилагането на ретинол може да бъде трудно. Обикновено това е мощна съставка и поради това често е неразбрана и не се използва правилно. Мнозина вярват, че ретинолът не може да се смесва с други активни съставки поради силните му ефекти, докато други може да го избягват, защото са чули за потенциално дразнещи последици.

За да изяснят ситуацията, от InStyle разговарят с няколко дерматолози, които разкриват истината за ретинола

Мит №1: Ретинолът ексфолира кожата

Истината е, че ретинолът и ексфолирането са подобни, но ретинолът не ексфолира кожата. Дерматологът д-р Мариса Гаршик казва пред InStyle, че съставката помага за регулирането на оборота на кожните клетки, което помага да се предотврати натрупването на мъртви кожни клетки. За разлика от традиционните ексфолианти обаче, ретиноидите не разрушават връзките, които държат мъртвите кожни клетки заедно. Така че, докато резултатите са сходни по това, че могат да намаляват мъртвите повърхностни клетки на кожата, ретинолът функционира различно от ексфолианта.

Дерматологът д-р Сандра Лий, известна още като д-р Pimple Popper, обяснява, че ретинолът действа като се свързва с рецепторите на кожните клетки, което помага за ускоряване на процеса на обновяване. „Когато прилагаме ретинол, ние увеличаваме тази скорост на клетъчния оборот и се събуждаме с по-млада кожа“, допълва тя пред InStyle. Това помага при акне, защото изхвърлянето на мъртви кожни клетки означава, че те не запушват порите ви. Също така е ефективно при фини линии и бръчки, защото поддържа кожата ви по-млада.

Проучванията показват също, че ретинолът увеличава производството на колаген и насърчава създаването на еластин. Първото е протеин, който придава на кожата твърдост, а второто я прави по-еластична.

Мит №2: Не може да смесвате ретинол и витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който подпомага производството на колаген, избледнява хиперпигментацията и намалява изтощението на кожата. Има обаче противоречиви доказателства за това дали витаминът и ретинолът могат да се смесват. Д-р Гаршик обяснява, че в миналото е било препоръчвано да се избягва комбинацията на двете съставки, защото се е смятало, че ретинолът може да намали ефекта на витамин С.

„Въпреки това, по-новите формулировки на витамин С се считат за по-стабилни, така че може да няма толкова голям проблем със смесването на ретинол и витамин С по отношение на ефикасността“, казва Гаршик. Проучванията показват, че използването на двете съставки заедно намалява признаците на стареене.

Все пак повечето хора се притесняват дали смесването на витамин С и ретинол няма да доведе до дразнене на кожата. Според експерти, някои типове кожа може да са по-чувствителни към комбинацията, поради което се препоръчва и редуването. Ако искате да играете на сигурно, д-р Лий препоръчва използването на витамин С сутрин и ретинол през нощта.

Мит №3: Ретинолът предизвиква чувствителност към слънцето

Според дерматолога д-р Хадли Кинг, причината, поради която много хора вярват, че този мит е верен, е че ретинолът често се препоръчва да се използва вечер. Причината обаче е, че ретиноидите често се разграждат от слънчевата светлина, което ги прави по-неефективни, а не защото причиняват чувствителност към слънцето.

В началото на използването на ретинол обаче може да изпитате известна допълнителна чувствителност към слънцето, но само защото той е силна съставка. Според д-р Хадли, след няколко месеца употреба, реакцията на кожата към UV лъчите се връща към нормалното. Все пак винаги трябва да прилагате слънцезащитен крем преди всяко излизане, независимо от времето навън.

Какви са другите митове, свързани с ретинола, четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 2 месеца

Вечна младост няма за жалост, така че е добре да се използва козметика в разумни граници и да се адаптираме психически към остаряването.

1

Анонимен

преди 2 месеца

Тц, не вярвам..