Снимка: Istock

Комуникацията между децата и родителите е сложен процес. Понякога възрастните се отнасят към малките така, сякаш те не са деца. Истината е, че децата понасят всичко – хубавите и лошите мигове, взаимоотношенията с партньора. Нашите действия понякога правят така, че те да се отдалечат от нас. Вижте как родителите отдалечават децата от себе си.

Позволявате на настроенията ви да повлияят на отношенията ви с децата

Родителите не бива да крият своите емоции, но е важно да намерят начин да ги управляват, да се опитат да се справят със стресовите ситуации. Децата са много чувствителни към нашите нагласи и настроения. Понякога са твърде малки, за да ни разберат, а и от нас се учат как те самите да се справят с трудностите. Твърде много напрежение може да доведе до бурни реакции от ваша страна и в крайна сметка този стрес да се прехвърли върху децата. В дългосрочен план, те биха могли да започнат да ви избягват.

Когато се правите, че ги слушате

Децата са приказливи, имат много за питане и разказване. Когато дойдат при вас, те очакват вашето внимание на 100 процента. Това означава, не да им кажете, че ги слушате и да продължите да гледате в телефона си, телевизора или да вършите нещо друго, а да им покажете, че са приоритет за вас. Само така малките се учат да споделят емоциите си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase