Снимка: Istockphoto

Слънцето залязва по-рано, листата падат и започваме все по-често да жадуваме за горещо какао и тиквено лате. Есента официално е тук.


През лятото голяма част от нас жадуват за свежи салати, но с преминаването към по-студените и мрачни дни се оказва, че се насочваме към т. нар. комфортна храна. Тук основно са включени въглехидратите, които са топли и засищащи, точно това, от което имаме нужда през есента. Проблемът обаче е, че размерът на порциите се увеличава и хранителният ни режим става доста небалансиран.

За съжаление, промяната в диетата не пречи само на фигурата, но и на кожата. Летният блясък, с който гордо се разхождахме из плажа, сега е заменен от суха и неприятна на допир кожа. Според дерматолога д-р Денди Енгелман, основната причина да постигаме по-красив външен вид през лятото, е увеличеното производство на мастните жлези, което допринася за естествения блясък.

Енгелман обаче уверява, че сияйната кожа е постижима през цялата година и диетата играе важна роля за това. „Ние сме това, което ядем – хранителни вещества, витамини, здравословни мазнини и пробиотици, открити във ферментиралите храни, могат да помогнат на кожата ни да изглежда и да се чувства по-добре“, обяснява тя. Допълва, че здравословната и балансирана диета заедно с много хидратиращи течности допринасят за подобряване на еластичността на кожата и защитават от UV увреждания.

Главният готвач Ерос, известен в социалните мрежи като „Милионерският готвач“, добавя, че подготовката и изборът на съставки също е изключително важна задача, особено през есента. „Обикновено работя със съставки, подходящи за сезона, и избирам най-качествените биологични продукти с висока хранителна стойност“, обяснява той пред InStyle. Според него, начинът на приготвяне на храната също е важен. Ако температурата е твърде висока или готвите прекалено дълго време, ще загубите от хранителната стойност.

И така, въпросът е какво трябва да ядем през есента, за да дадем на кожата си необходимия тласък, за да свети отвътре навън? Диетологът Мариса Мур казва, че тъй като летните плодове, богати на витамини, вече не са в сезона си, други есенни храни могат да помогнат за подхранването на кожата.

Ето какво да ядете през следващите седмици за по-добър външен вид

Авокадо

Авокадото е пълно с хранителни вещества и здравословни мазнини, които са полезни за постигане на сияйна кожа. Мазнините в този кремав зелен плод помагат за поддържане на кожата овлажнена, гъвкава и намаляват появата на признаците на стареене. Но това не е всичко. Авокадото също е пълно с витамин С и антиоксиданти като витамин Е, лутеин и бета-каротин. Витамин Е помага за защита на кожата от окислителни увреждания, докато витамин С се използва за създаването на колаген, структурен протеин, който помага за поддържането на стегната кожа.
 
Останалите сезонни храни, които да включите в диетата, за да се радвате на красива кожа - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase