Снимка: Pexels

 Всички сме чували някои правила за здравословен начин на живот - пиенето на 2 литра вода на ден, правенето на минимум 10 000 крачки на ден, спането по 8 часа на нощ и т.н. Но дали някои от тях не са само мит? Ето какво обясняват от "The Sun".

 
10 000 крачки на ден - мит
Истината е, че магичният брой крачки може да е по-малко - 5500. Изследване на училището по медицина на Харвард установява, че жените, които живеят по-дълго, правят около 5500 крачки на ден. Педометърът станал популярен през 1964 г. на Олимпийските игри в Токио. Той бил много популярен и признавал 10 000 крачки за успех - така тази цифра остава в историята.
 
Хапване на 5 порции плодове и зеленчуци на ден - мит
Изследователи от Imperial College в Лондон установили, че хапването на 5 порции, пълни с плодове и зеленчуци на ден, намалява риска от рак, инфаркт и сърдечни болести. Но най-голяма защита срещу тези здравословни проблеми дава хапването на 800 грама плодове и зеленчуци на ден, което значи 10 порции.

 8 часа сън - мит
Качественият сън е много важен - той подсилва имунната система и подобрява психичното състояние. Намалява риска и от сериозни заболявания - диабет тип 2 и сърдечни болести. Но от колко сън се нуждаете? 8 часа не е универсален отговор за всички. Националната фондация за сън посочва, че здравите възрастни се нуждаят от между 7 и 9 часа сън на нощ. Бебетата, децата и тийнейджърите се нуждаят от повече, а хората над 65 г. - от между 7 и 8 часа сън. За хората, които спят по-малко от 6 часа, е с 30% по-вероятно да развият деменция, когато остареят, казват експерти от университета в Единбург.
 
За останалите вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase