Снимка: Istock

Водата е едно от средствата, които винаги използваме за почистване на различни неща в дома си. С нея разреждаме концентрираните препарати, с нея изплакваме. Но понякога водата може да нанесе повече щети, отколкото да помогне. Има някои повърхности, предмети и тъкани обаче, които можете да увредите, ако ги почиствате с вода. Кои са те?

1. Кадифе

За почистването на кадифе не се препоръчва употребата на вода. Това важи също за велур и микрофибър. При намокрянето на влакната на тези тъкани се получава слепване, което впоследствие разваля пухкавата им визия. За предпочитане е да се почистват по химически начин от професионалист.

2. Дървени подове и повърхности

Водата не е приятел на дървото и това е известен факт. С чиста вода или с препарати, разтворени във вода само ще увредите дървото, ще го предразположите към цепене, което в крайна сметка ще го повреди без значение дали става въпрос за дървен под или мебели. Използвайте само специално предназначени за целта препарати.

3. Дървени инструменти

Дървените инструменти са много чувствителни към влага. Не е добра идея да ги почиствате с вода. Използвайте само специализирани продукти, с които ще сте сигурни, че няма да ги увредите. Водата навлиза във фините пукнатини в дървото и бързо поврежда фините инструменти.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase