Снимка: istock

Шоколадът е любимото лакомство на милиони хора по цял свят. За тях няма нищо по-вълнуващо от това да отворят шумолящата опаковка и да вкусят от горчиво-сладкото изкушение, което меко и нежно гали не само небцето, но и всяко сетиво. Докато достигне до нас в този си вид обаче, шоколадът претърпява много трансформации. Шоколадовата индустрия губи до 70% от растението какао.

И докато много хора се отказват от любимото си сладко изкушение заради калориите, които носи то, не е нужно да се отказваме от всички части на това прекрасно и полезно растение.

Какаовата вода вероятно е напитка, за която мнозина не са чували. Тя е чудесно средство да заредите тялото си с електролити, полезни въглехидрати и антиоксиданти. Има редица ползи за здравето.

Какво представлява какаовата вода?

Какаовата вода се приготвя от плодовете на какаовото дърво. Какаовият плод представлява бялата месеста част на плода, която обгражда какаовите зърна, използвани в шоколадовата индустрия. Шоколатиерите обикновено изхвърлят тази месеста част от плода, защото използват само какаовите зърна. В какаовия плод обаче се съдържат много витамини и минерали, които биха били ценни за здравето.

От тази месеста част на плода се добива и какаовата вода. Тя има уникален вкус, който е смесица между пъпеш с лека нотка на ванилия. Има освежаващ ефект и пиенето ѝ е прекрасен начин да се хидратирате в горещ летен ден, защото напитката е богата на електролити и възстановява загубата им при изпотяване.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase