Снимка: Istockphoto

Менталните заболявания са трудни за обяснение. Често те са бъркани с моментни емоционални състояния, които отдаваме на различни фактори и не третираме като истински проблем. Например депресията. В речта, често ползваме израза „депресиран/а съм“ като обяснение на тъга, зацикляне, разфокусиране и т. н. Истината е, че депресията е заболяване и може да има сериозни последици, ако не бъде лекувано професионално. И за да разберете нейното голямо влияние върху живота и сериозността ѝ, ще развенчаем някои митове, свързани с това ментално заболяване:

Депресията не е болест

Нейните симптоми са трудни за разпознаване и няма универсално лечение. Това обаче не означава, че депресията не е болест. Тя е класифицирана научно като ментална болест, която афектира дейността на мозъка и паметта и влияе на рационалното мислене и действие.

Изследване показва, че депресията може да се отрази на част от мозъка, отговаряща за създаването на нови спомени, което води до загуба на емоционални и поведенчески постъпки.

Депресията е всъщност тъга

Депресията не е чувство, което идва и си отива. Това е медицинско състояние и хората, които са депресирани, обикновено не изглеждат тъжни.

Мъжете не страдат от депресия

Това е често срещан мит и е обвързан с разбирането, че жените са по-емоционални и податливи на чести смени на настроенията. Освен това те предпочитат да изразяват емоциите си.

Изследвания показват, че представителките на нежния пол са два пъти по-склонни към депресия, но мъжете не са изключение. Те просто преживяват депресията по друг начин и не говорят за нея. Изводът е, че господата също страдат от тази ментална болест.
 
Още митове и легенди за депресията - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase