Снимка: istock

Семената имат невероятни ползи за здравето. Това важи с пълна сила и за сусамовото семе. Свикнали сме да го пренебрегваме и да го смятаме за безсмислена гарнитура към панирани ястия, но то далеч надхвърля това свое предназначение.

Добавянето на различни семена към диетата може да допринесе за обогатяването на менюто ви с изобилие от фибри, витамини, минерали, здравословни мононенаситени мастни киселини. В допълнение това допринася за контрола на теглото, холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, според Healthline.

Сусамовото семе се отглежда в субтропичния климатичен пояс. Широко разпространено е в Азия, Африка и Южна Америка. Изключително богато е на витамините Е и В. Съдържа изобилие от растителни протеини, калций, мазнини. Всички те имат противовъзпалителен ефект и усилват въздействието на антиоксидантите в организма.

Сусамовото семе има незаменими ползи в отслабването и поддържането на здравословно тегло. Според TheHealthy то е много богато на фибри и протеини, както и полезни мастни киселини, които се усвояват за дълъг период от време. Това дава повече енергия на тялото и подпомага метаболизма и усвояването на хранителните вещества. Сусамовото семе е бедно на въглехидрати, което допринася в контрола на кръвната захар и предпазва от резки повишавания на инсулина, което е в основата на процесите, свързани с трупането на мазнини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 месец

Защо изтрихте коментарите, бе серсеми ?

4

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 15Работата на модераторите в този сайт е да трият коментари против правителството в оставка и бившия главен бей.

3

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 15Работата на модераторите в този сайт е да трият коментари против правителството в оставка и бившия главен бей.