IStockphoto

Проблемната кожа е позната на всеки от нас. Независимо дали сте се сблъсквали с няколко черни точки, или пък сте се борили с упорито акне, много добре знаете какво означава да се притеснявате от излизането навън. За хората с чувствителна кожа, проблемите стават още по-големи, тъй като някои от продуктите могат да причинят повече вреда, отколкото полза. А когато към това се прибави и хормонално акне, ситуацията изглежда безнадеждна.

Опитът да лекувате появилите се пъпки с класически продукти без рецепта често може да доведе до поява на обриви, дразнене и дори лющене на кожата. С една дума – опитът да разрешите проблема, влошава още повече нещата. Така че, когато човек открие продукт, който действа без да дразни лицето, си струва да се залепи за него и да не го пуска.
 
Последното нещо, което дерматолозите препоръчват за чувствителна кожа, склонна към акне, е маслото от чаено дърво. Сигурно си мислите, че това е средство на алтернативната медицина, което не може да бъде толкова полезно, колкото изпитани съставки като салицилова киселина или бензоил пероксид. Реалността обаче е доста по-различна.
 
Маслото от чаено дърво не е магическо средство, но е доста полезно за хора, борещи се с упорито акне. Проучванията показват, че то може да бъде също толкова ефективно, колкото бензоил пероксид, но е с по-малко дразнещи странични ефекти.
 
Как маслото от чаено дърво помага при акне?
 
За да ви освежим паметта, ще ви припомним, че бензоил пероксидът е химически формулирана съставка, която бързо убива бактериите, причиняващи акне. Проблемът е, че чрез този процес, пероксидът може да причини дразнещи странични ефекти и да повлияе негативно върху кожата.
 
Маслото от чаено дърво, от друга страна, чрез естествените си антибактериални свойства, унищожава бактериите по-бавно и по-щадящо към кожата. Дерматологът Мона Гохара казва, че въпреки бавната си скорост на лечение, маслото е по-добрият избор, защото е естествено противовъзпалително средство. Това означава, че то помага за успокояване на зачервяванията и дразненето, без да причинява нови.
 
Още по темата ще откриете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase