Снимка: istock

Хромът е важен елемент, от който телата ни се нуждаят, за да провеждат някои съществени процеси. Организмът се нуждае от съвсем малки количества хром, но той има много важна роля в тялото.

Хромът е микроелемент, за който е известно, че спомага за поддържането на здравословни нива на кръвната захар и има свойството да подпомага чувствителността на клетките към инсулина. Инсулиновата резистентност е състояние, при което именно тази чувствителност на клетките е нарушена, от което следва некачествено усвояване на глюкозата от храната. Това създава повишен риск от развитие на диабет.

Хромът е важен не само в усвояването на захарите от храната. Той участва и в метаболизма на мазнините, останалите въглехидрати и протеините.

Правилният метаболизъм и усвояване на хранителните вещества от храната са важни не само за страдащите от диабет и предразположените към такъв, но и за всички останали. Хромът може да е наистина полезен в балансирането на тези процеси и правилното им протичане.

Хромът се съдържа в някои храни. Ето кои са те.

Броколи

Броколите са един добър източник на хром. Те са богати на фибри, желязо, витамин К. Бедни са на калории, което ги прави идеални за диета и здравословно хранене.

Зелен боб

Зеленият боб е друг прекрасен източник на хром сред храните. Той съдържа сложни въглехидрати, които се усвояват бавно от организма. Богат е на фолиева киселина, растителни протеини, много фибри и цяла палитра от витамини В, както и витамин А, К, С и Е.

Пуешко

В пуешкото месо се съдържат завидни количества хром. То е сред най-полезните меса, тъй като е с по-ниско съдържание на наситени мазнини и съдържа здравословни протеини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase