Снимка: istock

Все по-нездравословният начин на живот е водеща причина за затлъстяване при децата. Обездвижването, седенето пред компютър, консумацията на вредни храни повишават риска от ранно отключване на затлъстяване, диабет, дори сърдечносъдови заболявания при децата. Една от най-големите родителски отговорности е да приучат децата да се хранят здравословно, да обръщат внимание на здравето си и да се движат повече.

Опитайте няколко полезни трика, с които можете да накарате децата си да се хранят здравословно и с които ще възпитате навици към полезното у тях.

Правете здравословни версии на храните, които обичат

Винаги има алтернатива. Не мислете, че любимата баница на децата няма да може да бъде приготвена по полезен начин. За щастие живеем във време, в което богатството от алтернативни продукти е налице на пазара. Възползвайте се от него. Избирайте пълнозърнести кори, ако се придържаме към примера с баницата. Влагайте в нея повече зеленчуци и полезни мазнини. Не е невъзможно да приготвите лакомства, които децата да харесат и на които да не се мръщят.

Пригответе храната в забавни форми

Ако имате желание, време и въображение, можете да приготвяте храната по начин, който да е атрактивен за децата, който да ги разсмива и да ги подтиква да си изяждат цялата порция здравословни зеленчуци, плодове и продукти, които сте предназначили за дневното им меню. Например, можете да оформяте лице и очи на зеленчуците, когато ги поднасяте на децата. Това винаги има положителен ефект.

Вдъхновете се от любимите им анимационни герои

Много родители смятат, че гледането на телевизия, анимационни филмчета и играенето на компютърни игри е вредно и нездравословно за децата. За да превърнете техните любими занимания в част от храненето и да извлечете здравословни ползи от тях, включете любимите им герои в храненето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 седмици

Традиционните български манджи и салати са добре балансирани откъм зеленчуци, месо и въглехидрати. Няма какво повече да си смучете от пръстите.

3

Анонимен

преди 3 седмици

Женските съвети са винаги от рода- "как да измамим някой"!

2

Анонимен

преди 3 седмици

До Последния софиянец

Познаса, та позна се ... ми свърши се вече, де, Баха мааа му. ЧОвек иска да влеззе, да провери какво мислят хората по въопроса, ама само ти акаш тука!