Снимка: istock

Диабетът е една от водещите причини за влошаване на здравословното състояние при недобре контролирани нива на кръвната захар. Неовладените диабет тип 2 и 1 могат да предизвикат сериозни увреждания на бъбреците, сърдечносъдовата, нервната система, да влошат качеството на живот и протичането на нормалните функции в организма.

Храненето е основен фактор за превенция и контрол на диабета, особено на диабет тип 2. Той може да бъде добре контролиран, ако храненето е правилно съобразено с гликемичния индекс на храните. Познаването на гликемичния индекс и храненето според него може да помогне да контролирате по-добре кръвната захар и инсулина, като резултатът би бил подобряване качеството на живот и намаляване риска от увреждане на важни органи и системи.

Кои са храните, които са най-вредни за диабетиците и които трябва да се избягват напълно?

Трансмазнини

Трансмазнините се срещат в различни продукти за мазане, като маргарин, сирена за мазане, крема сирена, замразени и полуготови храни, ядкови масла (например фъстъчено масло), крекери. Трансмазнините са изключително вредни за диабетици, а и не само, защото предизвикват повишаване на холестерола, влошаване на усвояването на глюкозата и създават предпоставки за сърдечносъдови заболявания.

Ориз

Белият рафиниран ориз е с висок гликемичен индекс, което го прави неподходящ за диабетици. Дългозърнестите сортове обаче са със среден индекс. Кафявият и черният ориз са с по-нисък индекс, което ги прави допустими в диетата на страдащите от диабет и тези с повишен риск от диабет. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase