Снимка: IStock

Блестящата и здрава кожа далеч не е прищявка. От Клеопатра, за която се твърди, че е използвала зехтин за свежест, до съвременните филмови звезди, всички искат да имат свежа и красива визия.

Свежата, сияйна и блестяща кожа, наричана и росна, е най-новата тенденция в красотата, към която всеки се стреми. По същество, това е хидратиран и свеж вид, който има съвсем малък блясък. „Росната кожа се отнася до еластичност, блясък и гладкост“, казва дерматологът д-р Ани Гонзалес пред Healthline. Според нея, еластичният вид, който всички свързват с блестящата кожа, всъщност е резултат от отражението на светлината от водата, която клетките ни задържат.

А как да постигнете този ефект? Методите варират, но всичко от здравословна диета до правилната рутинна грижа може да изиграе важна роля. Вниманието към продуктите, които използвате, допринася много за насърчаването на кожата да изглежда блестяща. „Трябва да хидратирате, да ексфолирате и да помагате за клетъчния обмен, като в същото време подхранвате кожата си с антиоксиданти и витамини“, обяснява Гонзалес.

По-долу ви даваме един поглед върху промените, които може да направите в ежедневието си, за да се сдобиете със свежа и блестяща кожа.

1. Почистване

Това е важна стъпка за поддържане или постигане на здрава кожа. Гонзалес препоръчва да се освободите от грубите почистващи препарати, които изсушават лицето ви, като вместо това посегнете към нещо с успокояващи съставки. Насочете се към продукт, който е с кремообразна структура и съдържа вещества, които са подходящи за суха или чувствителна кожа.

2. Ексфолиране

Това е основна част от процеса на почистване. „Ексфолирането, независимо дали е химическо или физическо, премахва слоевете мъртви кожни клетки и насърчава производството на нови за постигането на по-гладък и сияен вид“, казва Гонзалес. Механичното (физическо) ексфолиране може да бъде доста ефективно, но крие и рискове, тъй като някои хора могат да бъдат твърде груби към кожата си. Гонзалес препоръчва да се търсят продукти със салицилова, лимонена или гликолова киселина.

3. Овлажнител

Има разлика между хидратирането и овлажняването на кожата. „Овлажнителят запечатва влагата, докато хидратиращите средства изтеглят вода към клетките“, обяснява Гонзалес. За да придобиете блестящ вид, използвайте овлажнител като глицерин или хиалуронова киселина. Нежният овлажнител без аромат също може да заключи влагата. Подобно на почистващите препарати, Гонзалес препоръчва да се търсят успокояващи съставки като мляко или лайка.

4. Добавете витамин С

Витамин С е друга полезна съставка, която трябва да се търси в продуктите за грижа за кожата. Той не само насърчава клетъчния обмен, но и озарява кожата, като помага за стабилизиране на неравномерните ѝ тонове и неутрализира свободните радикали.

Докато съставките, които поставяте на лицето си допринасят много за насърчаването на чиста и свежа кожа, може да получите същите резултати като направите няколко промени в начина си на живот.

1. Спазвайте здравословна диета

Хидратацията е важен аспект за цялостното ви здраве. Тя обаче е също толкова нужна и за красивата кожа. Изследване от 2018 година установява, че когато тялото ви е правилно хидратирано, кожата ви изглежда по-малко суха и по-блестяща. Друго проучване от 2007 година установява, че пиенето на около 2,25 литра вода на ден в продължение на един месец променя както плътността, така и дебелината на кожата, което ѝ помага да изглежда по-здрава.

Вижте още как да предадете свежест и блясък на кожата в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase