Снимка: IStock

Разширените пори са един от проблемите, които много жени срещат през пролетта, грижейки се за кожата на лицето. Малките отвори, през които преминава себумът и потта, могат лесно да се възпалят и инфектират. Ето защо козметиката, която се използва в този момент, трябва да е по-специална.

Порите осигуряват хидратацията на кожата и спомагат за елиминирането на токсините. Най-често акнето и комедоните са основните причинители на разширяването им. При тях количеството себум, което клетките произвеждат, е повече от необходимото. Някои вредни фактори от околната среда, както и неподходящи продукти, които нанасяме върху лицето, са други възможни рискови фактори.

Тъй като процесът по свиване на самите пори е доста бавен, то е трудно да кажем, че има на сто процента ефикасно средство за това. Обикновено при тези с по-мазна кожа е по-трудно, отколкото при тези с нормална или суха. Но според дерматолозите, поддържането на баланс между почистване, тонизиране и овлажняване, е ключът към успеха.

Преди да потърсите съвет от специалист, използвайте няколко домашни средства, които помагат при разширени пори:

1. Алое вера

Гелът от растението с месести листа има почистващи свойства, освен това моментално „запечатва“ порите. Втрийте малко върху лицето си и постойте около 5 минути, за да може да изсъхне напълно. След това измийте с хладка вода и подсушете.

За да се свият добре порите, може да повторите още един път за седмицата, дори да добавите малко пресен лимонов сок. Той също премахва токсините от клетките.

2. Пчелен мед

Продуктът, произведен от пчелите, е чудесен за почистване на кожата. Признати са неговите антибактериални и лечебни свойства. Неслучайно има много продукти, в който той е основна съставка.

Медът има високо съдържание на калий, който елиминира бактериите, запушващи порите. Може да го смесите с кисело мляко, което от години се ползва за домашни маски за лице. То съдържа млечна киселина, която помага и за ексфолирането на лицето, което на старта на новия сезон е много важно.

След като маската с мед и мляко изсъхне, разтъркайте леко с въртеливи движения и изплакнете с хладка вода.

Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да научите повече съвети за грижата за кожата. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase