Снимка: Istock

Кетогенната диета е начин на хранене, който предполага специфично разпределение на приема на макронутриенти в съотношение, строго намаляващо консумацията на въглехидрати и наблягащо предимно на мазнините и протеините. При този начин на хранене организмът се принуждава да започне да черпи ресурс за енергия от мазнините и протеините, а не предимно от въглехидратите, както е поначало.

Ако спазвате кетодиета вероятно знаете, че храненето ви трябва да включва около 75% мазнини, 20% протеини и не повече от 20% въглехидрати за денонощие. Това прави средно по 20 до 50 грама въглехидрати на ден. Най-трудно е да се справите с тази задача по отношение на зеленчуците, тъй като те заемат важна част от менюто. Въглехидратите и фибрите в тях са изключително важни за редица функции в тялото. Ето защо е от голямо значение да не изключвате зеленчуците при кетодиета.

Кои зеленчуци обаче не трябва да консумирате, ако сте на кетодиета?

Въпреки че всички зеленчуци съдържат въглехидрати, те съвсем не са с еднаква структура и състав. Тъмнозелените листни зеленчуци са едни от най-подходящите за кетодиета. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории. Богати са на големи количества витамини А, С и К, както и желязо, фибри, важни за сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase