Снимка: Istock

Веган стилът на хранене става все по-популярен. Много хора предпочитат да започнат да се хранят само с растителна храна от здравословни или морални съображения. При веган храненето се изключват всички храни с животински произход – месо, яйца, млечни продукти и всякакви производни на тях.

Веган храненето има своите немалко ползи за тялото и здравето, но също така има и някои рискове.

Едно от най-големите притеснения на веганите и на тези, които обмислят дали да преминат на растителна храна е откъде ще си набавят достатъчно протеини. Животинските и растителните протеини не са абсолютно взаимозаменяеми. Те имат различна структура. Животинските протеини се усвояват много по-добре от човешкия организъм – около 90% от консумираните животински протеини се усвояват при хранене, докато растителните протеини се усвояват приблизително на 70%.

Това не означава, че не са еднакво важни за здравето и клетъчните функции. Има много растителни източници на протеини, които са изключително важни за организма. Сред тях са варивата, овесените ядки, ядките и семената, бобовите растения, които се славят като едни от най-добрите растителни източници на протеин.

Какво се случва в тялото, ако станете веган?

По-здрави черва

Ако преминете на растителна храна, червата ви ще са ви благодарни. Растителните храни са най-добрите източници на фибри и полезни въглехидрати, от които чревните бактерии имат нужда. Те подхранват микробиома в червата, като по този начин подобряват функциите на пробиотичните бактерии.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase