Снимка: iStock

 Меко казано, миналата година си беше доста стресираща. От началото на пандемията, през пълната изолация, затварянето на магазини, ресторанти, кина и театри и отделянето ни от приятели и близки. Всичко това ни накара да се чувстваме самотни, изморени и депресирани, мислейки си че това положение ще продължи завинаги. Със сигурност всеки от нас има нужда от почивка, която да го отдалечи от реалността и проблемите.


И тъй като много от нашите дейности за облекчаване на стреса все още не са препоръчителни заради коронавируса, е напълно разбираемо защо всички ние отчаяно търсим начини, които могат да ни помогнат да се отпуснем у дома. Според някои, има един чудесен продукт за облекчаване на стреса, който трябва да имате в арсенала си – етерични масла.

Какво са етеричните масла?

Може би вече сте запален потребител на етеричните масла или просто обмисляте да следвате популярната тенденция и да си купите дифузер. Но знаете ли какво точно е етеричното масло?

„Етеричните масла са така да се каже същността на растението. Те са висококонцентрирани съединения, получени чрез дестилация или друг вид извличане, които съдържат уникалните свойства на растението“, казва експертът по етерични масла Изабел Лазо пред InStyle. Допълва, че има различни методи за извличане на маслото от растението, но най-често срещаният е дестилация с пара, която използва висока температура и пара за отделяне на съединенията.

И докато етеричните масла може да са модерни днес, използването им за медицински цели всъщност се практикува от хиляди години.

Как можем да ги използваме за ароматерапия?

Най-просто казано, ароматерапията, или терапията с етерични масла, е свързана с използването на ароматични етерични масла за подобряване на вашето психическо или физическо здраве чрез обонянието или абсорбацията в кожата. Докато някои етерични масла могат да се използват за техните предимства в грижата за кожата – например маслото от чаено дърво помага срещу възпаление и акне, експертите казват, че най-честото използване на етерични масла всъщност е за подобряване на настроението.

Според д-р Уфанг Лин, ароматите са един от най-бързите начини за въздействие върху емоциите – независимо дали е отрицателно или положително. „Ароматерапията действа чрез активиране на рецепторите на миризма в носа, които изпращат съобщения чрез нервната система и могат да активират определени части на мозъка, като лимбичната система, която контролира емоциите“, допълва тя пред InStyle. Всяко етерично масло има собствени свойства и следователно свой уникален набор от емоции, които може да предизвика.
 
Останалите съвети как да изпозлваме етеричните масла правилно - четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase