Снимка: Istock

Вероятно няма човек, който да не съхранява прясното мляко в хладилник. Това е правилен избор, но ако държите млякото на вратата на хладилника, това вече е грешка. Може да изглежда примамливо да се възползвате от отредените за бутилки места на вратата на хладилника, но това определено не е добра идея що се отнася до прясното, киселото мляко, сметаната и подобните на тях продукти.

Това е така заради неравномерното разпределение на температурата на въздуха в хладилника. Когато отваряте вратата топлият въздух от кухнята навлиза директно и нарушава баланса вътре в уреда. Първи страдат продуктите, подредени на вратата. Млякото и производните на него са чувствителни към температурните колебания. Ако отваряте често хладилника, рискувате да оставите млякото изложено твърде дълго на топъл въздух, което може да предизвика разрастване на бактерии в него.

Млякото не е добре да стои и на долните рафтове на хладилника, защото там температурата също е по-висока от тази на най-горните рафтове.

Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника. Там температурите остават сравнително постоянни и близки до тези, на които е настроен хладилникът.

Съвети за удължаване на трайността на млякото

Вземете млякото последно от магазина

Когато пазарувате и обикаляте из големия хипермаркет, вероятно взимате продукти по реда, в който сте ги видели, за да не се връщате и да не забравяте разни неща. Ако обаче взимате млякото в началото на пазаруването и след това се бавите още дълго, това скъсява срока на годност на млякото, особено ако е през летните месеци. Взимайте млякото накрая, точно преди да отидете на касата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

16

К2

преди 3 месеца

Не е вярно, че прясното мляко не се разваля т.е пресича. Даже в хладилник, на вратичката се вкисва, щом престои отворено 5-6 дни, понякога през лятото и по-малко. Ако се сложи в камерата или фризер някакво количество, което не може да се ползва в рамките на срока на годност,то може да се запази за месеци.

15

Анонимен

преди 3 месеца

Тези съвети, макар и сбъркани, важаха за истинското кисело и прясно мляко, което го имаше преди 1989 година. Сега млякото може да стои с години и не се разваля, защото не е истинско. Разбира се, че температурата на по-долните рафтове е по-ниска от тази при по-горните рафтове, а не обратното, както е сбъркан превода. Принципно производителя би трябвало да казва какъв е диапазона на температурите, при които се съхранява всеки продукт, вкл. и млякото, но обикновено казват само горната граница, коет

14

Анонимен

преди 3 месеца

"Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника."
ПОСЛЕДНО НА ГОРНИТЕ , СРЕДНИТЕ ИЛИ БЛИЗО ДО ДЪНОТО?

ХУБАВО Е КОГАТО ЧОВЕК ПРЕПИСВА НЕЩО ДА ВЛАГА И МАЛКО МИСЪЛ!