Снимка: IStock

Оставането вкъщи по време на пандемия си има и своите предимства. Докато преди нямаше как да завършим работния ден с чаша бира или вино в ръка, сега този сценарий е напълно възможен. Заради стреса и напрежението около разпространението на коронавируса, много хора често си позволяват да пият по малко и през седмицата. Обикновено това ги успокоява, но може да навреди на съня им.

Пиенето на до една чаша вино на ден е препоръчително и носи редица ползи, но когато това количество се увеличи, в тялото попадат повече токсини, които объркват имунната система и причиняват безсъние. Да не говорим как увреждат кожата. Това обяснява пред EatingWell диетологът Лиза Валенте.

Чаша розе или лек коктейл всяка вечер се превръща в рутина за хората по време на социална изолация, когато заведенията не работят или няма с кого да се видят. Но тези питиета не бива да се поглъщат непосредствено преди заспиване.

Алкохолът пречи на качествения сън и е по-добре да се ограничи до минимум през седмицата. Ето няколко по-здравословни неща, с които може да го замените, за да си лягате без проблем:

1. Изпийте чаша чай

Чаят не се харесва от всеки, но през зимата ще ви помогне да изпаднете по-лесно в покой. Мента и лайка са билките, които може да ползвате за тази цел. Те успокояват сетивата.

Онова, което може да направите, е да превърнете пиенето на чашата чай в истински ритуал. Започнете с приготвянето му, като го поглъщате бавно, четейки книга или слушайки релаксираща музика. Затъмнете стаята като пуснете завесите и изгасите част от осветлението.

2. Вземете душ (вана)

Не само хората, които работят в офиса, са напрегнати в края на деня. Тези, които си стоят вкъщи, също имат нужда от сваляне на негативните емоции. Все пак цял ден са били затворени в хола или кухнята си.

След вечеря, която трябва да е най-късно до 19, може да пиете чаша вино, но вместо това си вземете освежаващ душ или се топнете във ваната с ароматни соли.

Отново ще ви напомним, че хубавата музика, свещи или пък някой любим аромат, ще поглезят сетивата ви, за да спите като ангелче.

Вижте още неща, които подобряват съня в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase