Снимка: IStock

Морският мъх, известен още като ирландски мъх, започва да набира все по-голяма популярност. Въпреки че уелнес ентусиастите от десетилетия добавят суперхраната към своите смутита, тя също така се превърна и в известна съставка за грижа за кожата.

Благодарение на високото съдържание на витамини и минерали, ирландският мъх има предимства както при поглъщане, така и при локално приложение. Според доклада на Spate за най-популярни съставки, изготвен през януари 2021 година, търсенията за ирландски мъх са отчели стабилен растеж от 207,7% през последните години.

Докато много хора научават за тази съставка съвсем наскоро, то гелът от ирландски мъх се използва в традиционните напитки и храни на Карибите и в Ирландия. Исторически се е използвал и в други култури като лек за всичко – от кашлица до ниско либидо.

Ето как ирландският мъх помага в грижата за кожата

Какви са ползите му?

Произведен от червени водорасли, морският мъх притежава немалко ползи за кожата, което го прави мощна съставка в козметичните продукти. Тъй като е с високо съдържание на минерали и витамини, той може да бъде успокояващ при възпалителни кожни състояния като екзема и псориазис. Морският мъх може да бъде полезен за хора, които страдат от акне или мазна кожа.

„Поради високото съдържание на сяра, той има антибактериални, антивирусни и антимикробни функции и поради това се смята, че помага за балансиране на кожния микробиом“, казва дерматологът д-р Карън Хамерман пред InStyle. Според нея, високото съдържание на сяра може също да намали прекомерното производство на себум в кожата. Заедно с антибактериалния ефект върху бактериите „P.Acnes“, които причиняват акне, морският мъх може да помогне за намаляване на сериозността на акнето при хора, страдащи от това състояние.

Освен това тази съставка може да сведе до минимум признаците на стареене и сухотата през зимата. Д-р Хамерман добавя, че морският мъх може да спомогне за намаляване на бръчките, да хидратира кожата и да я предпази от влиянието на околната среда. Това се дължи на съдържанието на основни елементи, които изграждат човешкото тяло, включително калций, магнезий, калий, витамин А и витамин К.

За кои типове кожа може да се използва вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Коментари Напиши коментар

6

анонимен

преди 2 месеца

Ндаа! А за сока от диви чушки и изключитената му здравословност нито думица естествено! Бръчките се изпъват и кожата става гладка като на детско барабанче!

5

Кафявата лагуна

преди 2 месеца

По варненското езеро какъв мъх и какви червени водорасли са пораснали.
Тъмночервени, направо кафеникави.
И са много полезни за кожата.

4

Питър

преди 2 месеца

До Хххх

+1 :D