Снимка: Pexels

Зимата е в разгара си, времето навън е много студено и сезонът на настинките е тук. Важно е да си почивате, да пиете много течности и да стоите на топло вкъщи, ако сте настинали. Има и няколко храни, които могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо. Ето кои са те, според "Health".

Сушени череши
 
В сушените череши има голямо количество антиоксиданти, което укрепва имунната система и предотвратява риска от инфекция на горните дихателни пътища. Тези плодове съдържат мелатонин, което ви помага да спите по-добре. Ако не спите достатъчно и сънят не е качествен е по-вероятно да хванете вирус, докато се борите с обикновена настинка.
 
Орехи
 
Те са на челни места в списъка на противовъзпалителните храни. В орехите има съставки, които помпат имунитета - витамин Е, витамин В6, мед, фолиева киселина. Проучвания показват, че те намаляват психологическия стрес. А знаете, че стресът също срива имунитета.

Супа
 
От векове се знае, че когато сте настинали, е хубаво да хапнете топла пилешка супа. Парата от горещата супа забързва движението на слуз през носа и така той по-лесно се отпушва. Супата също може да намали възпаленията. Ако не ядете месо, може да похапнете зеленчукова супа.
 
Люти чушки
 
Лютите чушки или лютия червен пипер също могат да ви помогнат. Те облекчават запушването на носа, тъй като докато ги хапвате, слузта в него изтънява. Веществото капсаицин, което се съдържа в тях, може да лекува кашлицата.
 
Останалите храни вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase