Снимка: IStock

Много мъже и жени полагат доста грижи за косата си независимо от сезона. Заради пандемията и оставането повече време вкъщи, някои започнаха да я неглижират. Други пък намериха повече време за домашни маски и търсене на информация за това как да я подхранят и намалят вредното въздействие върху нея.

Независимо дали ходим на работа или офисът ни е на дивана в хола, ние трябва да поддържаме косата си. Някои ежедневни навици, свързани с измиването, разресването и стилизирането ѝ, може да навредят на нейната структура. Ето защо, след като ви разкрихме на какво се дължи косопадът през зимата, ви даваме още съвети, които ще са ви от полза.

Няколко мита за косата, в които не бива да вярвате

1. Сушенето без сешоар е по-добро

Истината: Според едно скорошно проучване, докато изсушаването на косата със сешоар причинява повече увреждания на косъма, това на стайна температура, без никакъв уред, може също да повлияе отрицателно на структурата му.

Когато косата е твърде мокра и ѝ трябва повече време, за да изсъхне, тъй като не ползвате сешоар, тя е по-тежка. А това оказва натиск върху протеините, които я поддържат здрава и хубава.

Според специалисти, най-добрият вариант е да оставите косата да изсъхне сама на 75%, след което накрая да включите сешоар на по-малка степен.

2. Сухият скалп води до пърхот

Истината: Получава се точно обратното. Пърхотът най-често се причинява от вид дрожди, които се развиват в мазната среда на косата. Така че, ако се притеснявате, че ежедневното миене на косата ви ще бъде вредно за скалпа ѝ и ще причини пърхот, не се притеснявайте.

При сух скалп, сърбеж и зачервяване, е добре да отидете на дерматолог, който да ви предпише медицински шампоан.

Още съвети за грижата за косата, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase