Снимка: IStock

Рождени дни, Никулден, Бъдни вечер, Коледа, Нова година, Йордановден... Толкова много празници имахме в края на декември и началото на новата година, че може да се каже, че бяхме от трапеза на трапеза. След като и Ивановден мина, вече е време да помислим за здравето си и да минем към по-здравословен режим. Независимо дали ще отслабваме или не, е добре да спрем и алкохола, от който не само се пълнее. Той е и един от виновниците за лошото състояние на кожата на старта на 2021-а.

„Така нареченият „сух“ януари е страхотен за грижа за кожата“, казва д-р Рейчъл Назарян, дерматолог от Ню Йорк, според която алкохолът не е особено полезен за нея.

Изследванията показват, че редовната консумация на алкохол причинява дефицит на витамини, увреждане на тъканите, нарушаване на възпалителните реакции и намалено производство на колаген в кожата. А помислете какво количество са изпили някои само в дните между Бъдни вечер и Нова година.

Кои са последиците за кожата от прекомерния прием на алкохол по празниците?

Подпухнали очи, тъмни кръгове, по-видими кръвоносни съдове по бузите (всички от които попадат в графата „признаци на стареене“), липса на руменина и сухота. Това са основните признаци, по които може да познаем, че сме прекалили с наздравиците тези дни.

Алкохолът действа отрицателно на антиоксидантната защита на кожата. Това означава, че след повече от един ден, в който сте пили спиртни напитки, организмът и кожните клетки не могат да реагират добре на стресовите фактори от околната среда и са по-податливи на увреждане.

„Той дехидратира организма и едно от първите места, по които ще забележите това, е кожата ви“. Това обяснява пред Well + Good д-р Стейси Чименто.

„Алкохолът също причинява възпаление, което може да се прояви в петна, зачервяване, дехидратация“, казва още специалистът, според който всеки, страдащ от махмурлук след напиване, знае за какво става дума, но обръща повече внимание на умората, главоболието, гаденето и замаяността, отколкото на състоянието на кожата.

Към основния дехидратиращ ефект на алкохола, д-р Назарян посочва, че редовното пиене на сладки напитки води до преждевременно стареене на кожата. 

Какво се случва, ако един месец не пиете алкохол, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase