Снимка: БГНЕС

Бурната новогодишна нощ често води до неразположение в първия ден на януари.

Как да се възстановим след празничната трапеза, разказва за "Спутник" Андрей Бобровски, кандидат на медицинските науки, предава БГНЕС.

Да се почувствате добре след прекомерна консумация на храни и силни напитки може да стане също с помощта на напитки, но безалкохолни. За бързо възстановяване трябва да пиете много течности, съветва Бобровски.

Според него най-доброто средство за доброто ни състояние е чистата вода. Ефективни са и напитките, запълващи дефицита на водоразтворими витамини и минерали.

"Добри са прясно изцедените сокове. Следващото – минералната вода. Тя трябва да е не много наситена с микроелементи. Добре е да е или леко газирана, или да отворите капачката и да я оставите да престои 20-30 минути, така че излишната газираност да изчезне и да не дразни чревните стени", каза диетологът.

Киселото мляко и други ферментирали млечни продукти също помагат за доброто възстановяване. Можете да се ободрите с класически кофеин – кафе или чай, но в умерено количество, съветва лекарят.

Но не бива да пиете традиционна зелева чорба сутрин, смята Бобровски. Тонизиращите напитки, като енергийните например, също трябва да бъдат забравени: според лекаря това са най-„лошите сутрешни напитки“.

"Въпреки че някои от тях имат растителен състав, поради особеностите на въздействието им върху организма, категорично не бих препоръчал тонизиращи средства сутрин. Нашата традиция да консумираме кисели краставички също не е напълно правилна", добави лекарят.

Традиционният метод "клин клин избива" с малко количество алкохол също не носи полза. Това има лош ефект върху скоростта на възстановяване и по-нататъшното подобряване на организма, подчерта в интервюто Бобровски.

Коментари Напиши коментар

12

MaйMyнaтa

преди 3 месеца

Тва эа водолата го знаеме, кандидатче. Щото органиэма ни го иска, а не щото ти да си открил нещо

11

Анонимен

преди 3 месеца

С яко cрaнe !

10

ДДТ

преди 3 месеца

Пийте по една Гола вОда.