Снимка: istock

Продукти:

1 пакет бутертесто
250 г орехи, натрошени
За сиропа:
3 чаши захар
3 и ½ чаши вода
Кората от един лимон, настъргана
Прясно изцеден сок от 1 лимон
1 течна ванилия
 
Приготвяне:
 
Смесете захарта с водата в тенджера. Оставете ги да заврат. Нека врат около 10 минути. След това добавете лимоновата кора, лимоновия сок и ванилията. Разбъркайте добре и свалете от котлона. Оставете захарния сироп да изстине.
 
Разстелете двата листа бутертесто. Нарежете ги на дължина, като оформите по 3 парчета от всеки лист. Поръсете обилно всяко парче с орехи. Навийте на руло. Подредете ги в предварително намазнена тава. Нарежете по диагонал, така че да оформите малки баклавички. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 30 минути.
 
Извадете баклавата от фурната и залейте със студения сироп. Ако решите, можете да залеете изстиналата вече баклава с горещ сироп. Оставете да престои за една нощ, за да се сиропира добре.

Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase